Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.03.2023

31.03.2023 - «United for Justice: Bucha – The Hague» – у Бучі на найвищому рівні обговорили шляхи притягнення до відповідальності агресора

   
   У річницю звільнення Бучі від російської армії у місті пройшла конференція «United for Justice: Bucha – The Hague».
 
 
   «Київщина – перший регіон, який Сили оборони України звільнили від російського окупанта. Рік тому, в Бучі, ми вперше побачили справжнє звіряче обличчя режиму, який десятиріччями стверджував, ніби є цивілізованим. Хоча діяв прямо протилежно, нехтуючи всіма нормами міжнародного права», – зазначив Генеральний прокурор Андрій Костін, відкриваючи захід.
 
   «Буча – це лише одне з десятків імен українських трагедій. Одна з перших трагедій, про які дізнався світ. Кожен українець за рік і місяць вторгнення носить у собі свою Бучу», – зазначила дружина Президента Олена Зеленська під час свого виступу.
 
   Вона також наголосила на необхідності справедливого покарання для російських воєнних злочинців.
 
   «Це важливо не лише для постраждалих і не лише для України. Це важливо для світу. Щоб убивства мирних людей у світі не стали нормою. Щоб жодному диктатору не спало на думку повторити десь геноцид. Щоб більше в жодній країні світу діти не мали ховати батьків на своїх ігрових майданчиках, а батьки не оплакували розстріляних в автівках дітей. Щоб слово «Буча» означало не лише трагедію, а й невідворотність покарання», – резюмувала Олена Зеленська.
 
   Конференцію відвідали Четверта Президентка Республіки Хорватії Колінда Грабар-Китарович, Генеральна прокурорка Литовської Республіки Ніда Грунскієне, заступник голови Консультативної місії ЄС з питань реформування сектору цивільної безпеки в Україні Маура О'Салліван.
 
   «Відстежуючи почерк російських злочинців, ми бачимо, що вони діють не випадково. Це навмисна стратегія знищення України як держави і українців як нації. Відповідальність за ці злочини має нести як держава (російська федерація), так і персонально ті, хто віддавав злочинні накази та виконував їх, хто підбурював ненависть і підживлював несправедливу війну», – заявив Андрій Костін.
 
   «Російська жорстока та невиправдана агресія триває. Подібні злочини фіксуємо в більшості інших українських міст, які перебували під окупацією. І скільки ще жахливих відкриттів на нас чекає із визволенням нових територій?» – зазначив Андрій Костін.
 
   Відповідь на питання притягнення до відповідальності російських злочинців – це відповідь на питання, у якому світі житимуть наші діти. У світі, де панує Закон, життя, здоровʼя й права людини та державні кордони є недоторканними? Чи у світі, де панує груба сила, де диктатори безкарно поневолюють свої народи та розв’язують загарбницькі війни проти мирних сусідів?
 
  «Трибунал над найвищим військово-політичним керівництвом країни-агресора є необхідною умовою відновлення справедливості та миру для України та світу», – констатував Генпрокурор.
 
   Особистими історіями пережитого поділилися свідки того, що відбулося в Бучі. Машина пані Катерини має 153 отвори від куль внаслідок розстрілу російськими військовими. Вона дивом залишилася живою, дивом змогла поранена евакуюватися з трирічним сином. Пані Ірина зі сльозами розповіла, як у неї на очах вбили коханого чоловіка. Її будинок вигорів вщент.
 
   Бучанський храм у перші дні вторгнення обстріляли військові держави-агресора. Його настоятель отець Андрій розповів, як разом з вірянами виживали під час окупації, а також як спільними зусиллями збирали і ховали тіла розстріляних та закатованих мирних мешканців Бучі.
 
   Протягом року на Київщині побували численні друзі та партнери України з усього світу. Вони бачили на власні очі наслідки російських злочинів. Всі одностайні в тому, що ці жахіття не повинні повторитися в Україні і ніде в світі.  
 
   Серед питань, які обговорили на конференції – аналіз наслідків окупації Бучанського району і скоєних злочинів, особливості розслідування і переслідування причетних, ознаки геноциду в діях російської армії, притягнення до відповідальності архітекторів цих злочинів – найвищого військово-політичного керівництва рф.
 
   «Високо ціную рішення Прокурора Хана підтримати створення спеціальної робочої групи, яка ще більше поглибить співпрацю між нашими командами», – заявив Андрій Костін.
 
   Участь у конференції «United for Justice: Bucha – The Hague», зокрема, взяли Prof. Payam Akhavan, Senior Fellow at Massey College/Special Adviser on Genocide at ICC, Wade McMullen, SVP of Programs and Legal Strategy, Robert F. Kennedy Human Rights, Wayne Jordash, Global Rights Complianceш. Онлайн виступили Президент Євроюсту Ладіслав Хамран, Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, виконавчий директор Європолу Катрін Де Болле. Модерувала захід відома публічна діячка Катерина Осадча. 
 
 

кількість переглядів: 565