Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.12.2018, тижневий брифінг прес-офіцера військової прокуратури Центрального регіону України

     

   На початку грудня 2018 року господарським судом міста Києва задоволено позовні вимоги військової прокуратури Дарницького гарнізону Центрального регіону України до Державного підприємства «Київський бронетанковий завод».



   З вказаного підприємства на користь Головного управління Національної гвардії України та однієї з військових частин стягнуто 1,5 мільйона гривень штрафних санкцій за порушення строків поставки броньованої техніки, яка залучена для виконання бойових завдань на Сході України.

   12.12.2018 військовою прокуратурою Центрального регіону України спільно із слідчими Державного бюро розслідувань та співробітниками Національної поліції України затримано одного з керівників державного підприємства Міністерства оборони України, розташованого у Київській області. Це – перше в Україні затримання особи за вчинення корупційного злочину, проведене слідчими ДБР.



   Установлено, що протягом листопада - грудня 2018 року вказана посадова особа вимагала від громадянина України грошові кошти в розмірі 2000 доларів США. За цю суму підозрюваний обіцяв «уберегти» зазначеного громадянина від призову на військову службу в умовах воєнного стану, використавши свої дружні стосунки з військовими службовими особами Києво-Святошинського районного військового комісаріату. У випадку ж відмови, він залякував вказаного громадянина невідкладним призовом його на військову службу. 

   14.12.2018 суд обрав затриманому хабарнику запобіжний захід у виді тримання під вартою. Наразі встановлюються можливі співучасники вчинення злочину, в тому числі серед службових осіб Києво-Святошинського районного військового комісаріату та інших комісаріатів Київської області.

   Також 18.12.2018 військовою прокуратурою Центрального регіону спільно із Національною поліцією затримано заступника голови Калитянської селищної ради об’єднаної територіальної громади після отримання частини неправомірної вигоди у 2 300 доларів США.



   Правоохоронцями задокументовано факт вимагання вказаним посадовцем органу місцевого самоврядування 2 300 доларів США та 500 тисяч гривень від директора одного з приватних підприємств. За ці гроші посадовець обіцяв надати в оренду 5 гектарів землі у Броварському районі Київської області. У даний час готується клопотання до суду щодо обрання затриманому запобіжного заходу у виді тримання під вартою, арешт майна та відсторонення від посади.

   Протягом останнього тижня за обвинуваченням військової прокуратури регіону засуджено до реальної міри покарання трьох осіб – військовослужбовця та двох цивільних.

   Зокрема, Козелецький районний суд Чернігівської області повністю погодився з доказами публічного обвинувача - військової прокуратури Деснянського гарнізону Центрального регіону України та визнав винним  громадянина України.



   Вказана особа була затримана під час продажу снайперської гвинтівки Мосіна та понад 2000 набоїв різних калібрів. «Торгівця смертю» засуджено до 3 років ув’язнення.

   Тим же Козелецьким районним судом засуджено до реальної міри покарання військовослужбовця-контрактника Збройних Сил України та цивільного, які напідпитку здійснили напад на полковника Збройних сил України.

   Установлено, що 20.05.2018 військовослужбовець 169 Навчального центру Сухопутних військ України разом із своїм цивільним товаришем, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, вчинили бійку на контрольно-пропускному пункті в селищі Десна, Козелецького району, Чернігівської області. Незважаючи на те, що полковник був у формі, обидва дебошири неадекватно відреагували на зауваження старшого офіцера, демонструючи ігнорування та зневагу до загальноприйнятих норм поведінки в суспільстві.  Під час бійки правопорушники нанесли полковнику тілесні ушкодження середньої тяжкості. Проте, коли зрозуміли, що їм протистоїть бойовий досвідчений офіцер, учасник АТО, втекли з місця події.

   Вирок суду -  2 роки позбавлення волі кожному. Також кожного з фігурантів справи суд зобов’язав сплатити потерпілому по 50 000 гривень відшкодування моральної шкоди.

   Зазначимо, що одним з пріоритетів у роботі військової прокуратури Центрального регіону України є профілактика та протидія правопорушенням, пов’язаним із призовом на військову службу. А в умовах введеного в окремих областях України воєнного стану, цим питанням  приділяється особлива увага.

   Нагадаємо, що ухилення від призову на строкову військову службу карається обмеженням волі на строк до трьох років. (Стаття 335 Кримінального кодексу України).

   Як наголошує військовий прокурор Центрального регіону України державний радник юстиції 3 класу Григорій Рябенко, військова прокуратура Центрального регіону і надалі забезпечуватиме невідворотність покарання для військовослужбовців, які нехтують вимогами Законів України та військових статутів, принижують високе звання захисника України.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

 

 

ДЖЕРЕЛО: Офіційний YouTubE-канал військової прокуратури Центрального регіону України

 

кількість переглядів: 2507