Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Три останніх роки: військова прокуратура Центрального регіону проти корупції

     

    Військові прокурори Центрального регіону України, як і вся військова прокуратура загалом сьогодні знаходяться на вістрі боротьби із корупційними злочинами у ЗСУ.

    Упродовж 2016-2018 років за участю публічних обвинувачів - прокурорів військових прокуратур Центрального регіону України судами засуджено 47 осіб за вчинення корупційних злочинів, передбачених статтями 368-370 Кримінального кодексу України.

    З них 4 осіб направлено до місць ізоляції від суспільства,  43 особам призначено покарання у вигляді штрафу,  до 19 осіб застосувалось додаткове покарання у вигляді  позбавлення права обіймати певні посади.

    Засуджено осіб старшого офіцерського складу – 4, молодшого офіцерского складу – 10, інших військослужбовців, які обіймали посади пов’язані з організаційно-розпорядчими функціями - 8, працівників митної служби – 6, працівників фіскальної служби – 2,  інших посадових осіб – 10. Окрім цього, 7 осіб засуджено за дачу неправомірної вигоди.   

    Так, вироком Солом’янського районного суду міста Києва визнано винним командира дисциплінарного батальйону ЦУ ВСП  підполковника П. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки, з позбавленням права обіймати посади пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на три роки, за одержання неправомірної вигоди в сумі 5 000 гривень від підлеглого за не притягнення останнього до дисциплінарної відповідальності та не направлення до правоохоронних органів матеріалів службового розслідування відносно нього.

    Вироком Балаклійського районного суду Харківської області засуджено першого заступника начальника Жовтневської виправної колонії   № 17 управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області підполковника внутрішньої служби А.,  обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України до 2 років 6 місяців позбавлення волі,  за отримання неправомірної вигоди в розмірі 5 000 доларів США за сприяння безперешкодному умовно-достроковому звільненню засудженого.
    На даний час засуджена особа відбуває покарання.

    Вироком Бориспільського міськрайонного суду Київської області засуджено першого заступника начальника відділу прикордонної служби «Жуляни» ОКПП «Київ» капітана М. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України та призначив покарання у виді арешту строком 6 місяців, за отримання неправомірної вигоди в розмірі 40 тис. грн. за поставлення дата – штампів у паспортних документах про перетинання державного кордону України у напрямках «виліт» та «приліт» із внесенням даної інформації у офіційну інформаційну базу даних Державної прикордонної служби України.

    Вироком Козелецького районного суду Чернігівської області  засуджено прапорщика Н. за ч. 1 ст. 368 КК України та призначено покарання у вигляді 5 місяців  арешту з позбавленням права займати певні посади строком на 2 роки, за отримання неправомірної вигоди у розмірі 1 тис. грн. від підлеглого за надання відпустки.

    Окрім цього, на розгляді в судах перебувають 75 кримінальних проваджень щодо одержання та надання службовим особам неправомірної вигоди.
   

Звичайно, є й об’єктивні  причини тривалого судового розгляду даних  проваджень, а саме: відсутність належної штатної чисельності суддів, затягування судового процесу зі сторони захисту, великий обсяг доказової бази, складність доведення вини тощо.

Не зважаючи на це, військовою прокуратурою Центрального регіону України  вживаються всі необхідні заходи для забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду вказаних кримінальних проваджень.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

кількість переглядів: 2612