Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Понад 170 кг вибухових речовин у тротиловому еквіваленті вилучено у злочинців військовою прокуратурою Центрального регіону України за три останніх роки

     

Робота військових прокурорів оцінюється не лише кількістю відкритих кримінальних проваджень та засуджених за скоєні злочини. Сюди ж можна додати кількість повернутої державі землі, суми відшкодованих збитків ЗСУ тощо. Крім того, військова прокуратура Центрального регіону України постійно проводить системні заходи з попередження розповсюдження зброї і боєприпасів, у тому числі із зони АТО, та їх вилучення з незаконного обігу.

Зокрема, за період з першого січня 2015 року і до 31 грудня 2017 року військовими прокурорами Центрального регіону України вилучено значну кількість зброї та боєприпасів.

За матеріалами аналізу даних відділу статистики, ведень Єдиного реєстру досудових розслідувань ВП Центрального регіону у 2015 – 2017 роках здійснювалось досудове розслідування та процесуальне керівництво у 123 кримінальних провадженнях, пов’язаних із незаконним обігом зброї та боєприпасів, по яких повідомлено про підозру 122 особам.

За цей же час у ході досудового розслідування вказаних кримінальних проваджень з незаконного обігу вилучено:

•    боєприпасів артилерійські та до гранатометів – 103 шт.;
•    патронів – 109 462 шт.;
•    гранат – 464 шт.;
•    пострілів до протитанкових гранатометів – 103 шт.;
•    електродетонаторів – 5 шт. ;
•    запалів до ручних гранат – 187 шт.;
•    вогнепальної зброї – 36 од.;
•    вибухових речовин – 23,25 кг.

Загальна кількість вилученої в зловмисників зброї та боєприпасів  за наявними кримінальними справами, які розслідувалися слідчими військових прокуратур чи у яких здійснювалося процесуальне керівництво військовими прокурорами Центрального регіону України, ще більша.

Окремо слід згадати повернуті у вересні 2017 року Міністерству оборони України зусиллями військової прокуратури Київського гарнізону Центрального регіону України ще понад 25 мільйонів набоїв калібру 7,62 мм. загальною вартістю 15,7 млн. грн., що безпідставно зберігалися на території ДП «Спеціалізований морський порт «Октябрський»!

    Тепер щодо поточного року. Протягом двох з половиною місяців 2018 здійснювалось досудове розслідування та процесуальне керівництво військової прокуратури Центрального регіону у 6 кримінальних провадженнях, за якими повідомлено про підозру 7 особам.

   У ході досудового розслідування вказаних кримінальних проваджень вже у 2018 році вилучено:

•    патронів –   3323 шт.;
•    гранатометів – 2 шт.;
•    гранат – 38 шт.;
•    2 тротилові шашки загальною вагою 600 грамів із електродетонаторами до них;
•    вогнепальної зброї – 6 шт.;
•    вибухових речовин – 0,6 кг.

   Звичайно, сухі цифри також говорять багато про що.

   Але якщо уявити собі загальну силу вибуху лише 500 бойових гранат разом (а це понад 36 кг у тротиловому еквіваленті), чи навіть поодинці… Та ще й у місцях, де вони можуть спричинити не лише значні руйнування, а й нести смерть та поранення цивільним - тобто бути знаряддям терористів.

   Не кажучи про 103 вилучених гранатомети, яких вистачило б, щоб зруйнувати вщент невеличке місто чи два танкових батальйони. Для довідки, сила вибуху 150-кілограмової фугасної авіабомби повністю знищує багатоповерхівку… А кожний вилучений у правопорушника боєприпаси  – це, можливо, чиєсь врятоване життя…  Та коли тротиловий еквівалент перетворюється на еквівалент людських життів та доль, сухі цифри оцінюються вже зовсім інакше…

   Акцентуємо увагу, що військова прокуратура Центрального регіону України постійно інформуватиме громадськість про дані подібної статистики.

   Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

 

кількість переглядів: 2310