Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.10.2021

26.10.2021 - Генпрокурор провела спільну нараду щодо протидії торгівлі зброєю, наркотичними засобами та людьми (ФОТО, ВІДЕО)

   У вівторок, 26 жовтня 2021 року, в Офісі Генерального прокурора під головуванням Ірини Венедіктової відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів з питань стану протидії кримінальним правопорушенням у сфері незаконного обігу зброї, бойових припасів та вибухових речовин, наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також торгівлі людьми.
   Участь у нараді взяли Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, Голова Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, в.о. Директора  ДБР Олексій Сухачов, Голова Нацполіції України Ігор Клименко, заступник Міністра юстиції Олена Висоцька, заступник Голови Держмитслужби України Руслан Черкасський, Міністр соцполітики Марина Лазебна, перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда, т.в.о. начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ Андрій Лисюка, представники громадських і міжнародних організацій та Посольства США в Україні.
   «Ефективна координація і спільні заходи, визначені нами торік сприяли зменшенню кількості кримінальних правопорушень, вчинених із застосуванням зброї – на 20%. На сьогодні ж наше завдання – визначити дієві шляхи протидії незаконному обігу зброї, якої за різними даними в Україні налічується від 3 до 5 мільйонів одиниць, при легальній кількості – понад мільйон. Передусім сприяє розвитку в Україні нелегального ринку зброї  триваюча збройна агресія Російської Федерації», - зазначила Ірина Венедіктова, додавши, що цьогоріч із незаконного обігу вилучено лише близько 1,3 тис одиниць вогнепальної зброї.
   Нещодавно на Донеччині прокурорами Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Офісу Генпрокурора у співпраці з працівниками СБУ лише у двох домоволодіннях виявлено та вилучено понад 300 одиниць зброї, бойових припасів та вибухових речовин. А наприкінці вересня на території дислокації роти патрульної служби поліції особливого призначення виявлено та вилучено значну кількість необлікованої зброї – 336 ручних гранатометів різних модифікацій, 178 реактивних протитанкових гранат та 56 тисяч набоїв різного калібру.
    
   Загалом органами Нацполіції розслідуються понад 8,6 тис кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї.  Кількість осіб, яким у 2021 році повідомлено про підозру зменшилася на 15% - 2 984, також менше скерованих до суду проваджень цієї категорії - 3 229.
   Генпрокурор звернула увагу, що потребує активізації стан боротьби з оргзлочинністю щодо торгівлі зброєю. Особливу увагу також слід приділити виявленню та вилученню прихованих арсеналів зброї, а також дослідженню слідчим шляхом походження виявленої зброї
   «Необхідно підвищити ефективність розшуку вогнепальної зброї та боєприпасів, викрадених або втрачених у військових частинах. Впродовж останніх двох років у Збройних Силах України встановлено факти викрадення та втрати майже півсотні одиниць зброї та вибухових пристроїв, а цьогоріч розшукано тільки п’ять із них», - додала Ірина Венедіктова.
    
    
   Невирішеним залишається питання забезпечення на загальнодержавному рівні єдиного обліку наявної, втраченої та оголошеної в розшук вогнепальної зброї.
   «Саме тому в умовах збройної агресії проти України з боку Російської Федерації виняткового значення набуває створення і функціонування системи військової юстиції, відповідальної за забезпечення законності і правопорядку, захисту прав людини у військовій та оборонній сфері. До системи військової юстиції, серед інших входить і військова поліція, яка б здійснювала оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове розслідування військових злочинів, у тому числі щодо незаконного поводженню зі зброєю. І питання законодавчого врегулювання її функціонування в Україні потребує належного вивчення», - резюмувала Генпрокурор.
    
   Також Ірина Венедіктова заявила, що цьогоріч правоохоронцями обліковано 24,5 тис кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотиків.
   «За даними інформаційних джерел, в Україні споживають наркотики від одного до півтора мільйона осіб і їх число щорічно збільшується на 8-10%. Темпи зростання наркоманії є одними з найвищих у світі. Щороку вона стає причиною смерті близько тисячі осіб, а від наркоманії і пов'язаних з нею хвороб помирає більше 120 тисяч. Саме тому протидія кримінальним правопорушенням у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, вимагає наших рішучих дій і узгоджених заходів правоохоронних та інших державних органів», - зазначила вона.
   Найбільше правопорушень у цій сфері виявлено у Харківській, Одеській, Донецькій областях та місті Києві. Збільшилася на чверть кількість викритих фактів збуту наркотичних засобів і становить понад 6 тисяч - проти 4,8 тис торік, скеровано до суду майже 5 тисяч проваджень цієї категорії.
   До прикладу, в рамках міжнародної слідчої групи за участі правоохоронців України, Вірменії та Грузії й за сприяння Адміністрації по боротьбі з наркотиками США (DEA) у липні цього року викрито двох громадян Туреччини, які організували схему перевезення героїну з Ісламської Республіки Іран, через Вірменію та Грузію до України для подальшого збуту на території держави, а також контрабанди до країн ЄС. У ході обшуку вилучено героїн загальною вагою понад 368 кг, вартість якого за неофіційними підрахунками сягає 1 млрд грн.
  Особливу увагу Генпрокурор закликала приділити розповсюдженню наркотичних засобів серед дітей, адже більше ніж на чверть зросла кількість кримінальних правопорушень за їх участю, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків.
  «У дванадцять разів збільшилася кількість скоєних дітьми особливо тяжких злочинів у цій сфері, передусім у Волинській, Донецькій, Кіровоградській, Львівській, Тернопільській областях та місті Києві, у тому числі у складі злочинних угруповань. І попри те, що більше сотні підлітків за цими фактами притягнуто до адміністративної відповідальності, жодної особи, яка збувала ці речовини дітям, не встановлено. Я вимагаю від вас відповідної реакції на такі факти», - закликала Генпрокурор правоохоронців.
   Ще однією з найнебезпечніших форм поширення наркоманії є створення притонів, де найчастіше розповсюджуються наркотичні засоби, а особи схиляються до їх вживання. Тож їх ліквідація повинна займати пріоритетне значення. Подальшої активізації вимагає протидія організованим формам злочинності. Цьогоріч викрито більше сотні злочинних угруповань, які у складі 430 осіб вчинили майже 1,2 тисяч кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних речовин, знешкоджено 16 нарколабораторій.
   Також потребує невідкладного розв’язання питання надходження наркотиків до військових формувань. Продовжує зберігатися тенденція до поширення наркотичних засобів і на об’єктах пенітенціарної системи. Цьогоріч до кримінальної відповідальності вже притягнуто близько півсотні представників адміністрацій відповідних установ.
    
    
   Під час наради учасники також обговорили заходи щодо протидії торгівлі людьми.
   «У реаліях сьогодення видається досить дивним, що в ХХІ столітті ми змушені говорити про торгівлю людьми не в історичному контексті, а в реальному часі. Однак сучасні форми експлуатації людини та нові виклики, з якими зіштовхнулася світова спільнота, створюють загрозу потрапляння до цієї кабали практично всіх соціальних груп населення. Вдумайтеся, лише за окремими даними за часи незалежності нашої держави 260 тисяч українців стали  жертвами торгівлі людьми. Боротьба з цим ганебним явищем має бути в пріоритеті у правоохоронних та інших держаних органів», - закликала Генеральний прокурор.
   Цьогоріч діяльність правоохоронців активізовано та обліковано 225 кримінальних правопорушень за фактами торгівлі людьми, що майже на чверть більше, ніж торік. По державі на 40% збільшилася кількості осіб, яким повідомлено про підозру і на третину - кількість направлених до суду обвинувальних актів.
До прикладу, на Дніпропетровщині затримано та повідомлено про підозру п’яти особам, які утримували у трудовому рабстві 120 громадян, що перебували у складних життєвих умовах та не мали постійного місця проживання, змушуючи їх працювати по 12–16 годин на добу, обмежуючи у пересуванні, принижуючи та застосовуючи до них психологічний тиск.
   А наприкінці минулого тижня на Вінниччині до суду направлено обвинувальний акт стосовно громадянина Республіки Австрія та його дружини, які вербували малолітніх дівчат з метою їх експлуатації в порнобізнес. Від таких неправомірних дій постраждало 32 малолітніх дитини.
 Суттєвої активізації потребує робота правоохоронців з припинення організованих форм торгівлі людьми. Цьогоріч до суду направлено обвинувальні акти та припинено протиправну діяльність лише 4 організованих груп, якими вчинено близько п’яти десятків злочинів, пов'язаних із торгівлею людьми.
  «Також потребує врегулювання питання сурогатного материнства. Під його прикриттям за кордон із України перенаправляються немовлята. В столиці  викрито таку масштабну схему і статусу підозрюваних уже набули п’ять учасників злочинного об’єднання громадян України та Китайської Народної Республіки, які упродовж 2018–2019 років організували на території нашої держави схему продажу народжених дітей громадянам КНР шляхом застосування допоміжних репродуктивних технологій», - додала Ірина Венедіктова.
   За результатами спільної наради, учасники вирішили визначити протидію торгівлі людьми пріоритетним напрямом діяльності правоохоронних та інших уповноважених державних органів і створити міжвідомчу робочу групу з питань виявлення, припинення та розслідування злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми.

кількість переглядів: 3324