Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2018

01.02.2018 НАРОДНА АРМІЯ - «Хто головні фігуранти обвинувальних актів»: інтерв'ю з військовим прокурором Центрального регіону України Григорієм Рябенком

   — Кількість злочинів, зареєстрованих у військах, які дислоковані в зоні відповідальності військової прокуратури Центрального регіону України, 2017 року, порівняно з 2016-м дещо зросла, але є некритичною, — каже Григорій Миколайович. — Протягом минулого року 23 слідчих прокуратури розслідували понад 5000 кримінальних проваджень. Із них 978 уже спрямовано в суд з обвинувальними актами.

«НА»— Передбачаю, що нашим читачам передусім важливо дізнатися про результати боротьби з корупційними діяннями.

   — Торік спрямовано в суд 60 кримінальних проваджень, пов’язаних із корупційними діяннями окремих посадових осіб. Наприклад, 9 січня 2018 року слідчий відділ військової прокуратури Центрального регіону України завершив досудове розслідування й спрямував у суд обвинувальний акт за обвинуваченням полковника Г. у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених у ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 426 КК України. Останній у травні 2016 року зажадав від підлеглого військовослужбовця, капітана Н., неправомірну вигоду за приховування фактів ухиляння від військової служби й отримав від нього електронну банківську картку, на яку здійснювалося нарахування грошового забезпечення. Упродовж травня 2016-го — червня 2017 року полковник Г. систематично для власних потреб знімав готівку та оплачував товари й послуги електронною банківською карткою свого підлеглого на загальну суму майже 60 тис. грн. Загалом сьогодні на розгляді в судах перебуває 95 кримінальних проваджень з ознаками корупції. На жаль, чимало з них перебувають там по шість-вісім місяців, а то й довше…

«НА» — Хто ж гальмує їхній розгляд?

   — Передусім це пов’язано з необхідністю допиту значної кількості свідків і дослідженням речових доказів, тривалими проміжками між судовими засіданнями, затягуванням розгляду справи стороною захисту та закінченням повноважень головуючого судді, після чого судовий розгляд починається спочатку. Впливає на час розгляду справ і започаткована судова реформа, оскільки під час формування нового складу суду всі справи йтимуть на перерозподіл, — це вимога процесуального кодексу. У разі нового складу суду розгляд справи починається спочатку: допит свідків, дослідження доказів тощо. Але ми вживаємо всіх необхідних заходів, передбачених у процесуальному законодавстві, для якнайскорішого розгляду цих справ та оголошення справедливих вироків.

«НА» — Цікаво почути, хто ще потрапляє на прокурорський антикорупційний гачок.

   — Нещодавно військова прокуратура Вінницького гарнізону завершила досудове розслідування за обвинуваченням одного з військових комісарів Вінницької області в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 3, ст. 368 КК України. Нагадаю, що санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із конфіскацією майна. Цей офіцер упродовж тривалого часу отримував від громадян гроші за сприяння в ухилянні від призову на військову службу. Подальшу долю хабарника вирішуватиме суд. Також спільно з представниками інших правоохоронних органів викрито оборудку кількох посадовців Державної прикордонної служби України. Вони вимагали хабар у приватного підприємця за нестворення перешкод під час виконання договору на будівництво об’єкта «Стіна» на українсько-російському кордоні. Свої послуги вони оцінили в 500 тис. грн. На сьогодні судовий розгляд у згаданому провадженні триває. Нещодавно суд оголосив вирок стосовно командира однієї з військових частин, якого визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України, а саме — в одержанні неправомірної вигоди від підлеглого за непритягнення до дисциплінарної відповідальності. Обвинуваченому суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на два роки. Офіцера наказом Міністра оборони України звільнено з військової служби та позбавлено військового звання підполковника. Такі злочини, на жаль, не є поодинокими. Останнім часом грошове забезпечення військовослужбовців суттєво зросло, заплановано його збільшення й надалі. Усе це дає свої результати. Абсолютна більшість військовослужбовців звичайно сумлінно й чесно служать українському народові.

«НА» — Розкажіть про ще один із напрямків діяльності військової прокуратури — захист інтересів держави.
   — Це надактуальне питання, оскільки в попередні роки Міністерству оборони, іншим силовим відомствам було заподіяно багато збитків. З порушенням закону було вилучено чимало майна, вартість якого вимірюють мільярдами гривень. Тож докладаємо всіх зусиль для його повернення законному власникові. Для сприйняття нашої роботи 2017 року варто навести деякі статистичні показники: подано 121 позов на суму 259,3 млн грн, суди задовольнили 71 із них на більш як 220 млн грн. Водночас, приміром, за підсумками минулого року нам удалося забезпечити виконання рішень судів на загальну суму 197,1 млн грн. У контексті цього питання згадаю ось який випадок. Свого часу між Міністерством оборони України та однією з держкомпаній було укладено угоду про реалізацію 50 млн набоїв до стрілецької зброї. Але через певні обставини цього не сталося, і вони залишилися в Миколаївському морському порту. І хтозна, скільки б там вони перебували, якби не російська агресія, через що наша армія стала потребувати більше зброї та набоїв. Але скористатись набоями, про які йдеться, військо не могло: вони вже не були власністю Міноборони. У ситуацію змушена була втрутитися військова прокуратура, яка звернулася в Окружний адміністративний суд міста Києва з позовом щодо повернення майна оборонному відомству. За рішенням цього суду та завдяки своєчасно вжитим необхідним заходам, на облік у Збройних Силах України поставлено більш ніж 30 тис. ящиків боєприпасів. Рішення суду виконано в повному обсязі.

«НА» — Знаю, що багатьох чиновників і звичайних спритників вабить земля Міноборони, яку вони намагаються «прихватизувати».

   — Лише минулого року нам удалося повернути земель оборони загальною площею 6,6 тис. га вартістю 63,7 млн грн. Питання збереження земель оборони та повернен- ня незаконно вилучених земель у користування оборонного відомства й надалі залишатиметься в нашій діяльності одним із пріоритетних.

Інтерв’ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ

кількість переглядів: 659