Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.02.2018

28.02.2018 РЕЗОНАНС UA - «Військова прокуратура на часі»: Коли йдеться про конкретну роботу на благо держави, на жаль, дуже часто ми бачимо лише сухі цифри звітів. Тим більше, коли мова йде про роботу таких органів, як військова прокуратура. За словами військового прокурора Центрального регіону України, державного радника юстиції 3 класу Григорія Рябенка, реформа під час війни - дуже чутливий процес...»

Коли йдеться про конкретну роботу на благо держави, на жаль, дуже часто ми бачимо лише сухі цифри звітів. Тим більше, коли мова йде про роботу таких органів, як військова прокуратура.

Зазначу, що до сфери відповідальності військової прокуратури Центрального регіону, відносяться місто Київ та територія Київської області, а також територія Житомирської, Полтавської, Вінницької, Черкаської, Сумської та Чернігівської областей.

За словами військового прокурора Центрального регіону України, державного радника юстиції 3 класу Григорія Рябенка, реформа під час війни - дуже чутливий процес, а військова прокуратура є правоохоронним органом, який у межах повноважень несе відповідальність за стан додержання законів у воєнній сфері. Та й «територія відповідальності» ВП ЦРУ, як бачимо, досить велика. Зокрема, саме тому до лав військової юстиції тут намагаються добирати кращих фахівців, які опікуються дотриманням закону та станом військової дисципліни у військових частинах та установах, дислокованих на вищевказаних територіях.

Пересічний громадянин навіть не здогадується, що налагодити роботу у такому державному відомстві та підібрати колектив, який працює як злагоджена команда, здатна вирішити найскладніші завдання, - це дійсно не лише професійність, але й справжній талант.
Одна з показових справ – засудження на 8 років позбавлення волі підполковника медичної служби, колишнього начальника Центру медичної реабілітації, санаторного лікування і спецпідготовки особового складу ВМС України за державну зраду.

Також лише за минулий, 2017 рік, військовою прокуратурою Центрального регіону України тільки за фактами хабарництва було скеровано до суду 47 кримінальних проваджень.

Один з подібних злочинів був вчинений посадовою особою Державної пенітенціарної служби України в Харківській області, яку засуджено у квітні 2017 року, а саме – посадовець був затриманий під час отримання неправомірної вигоди в розмірі 5 000 доларів США за обіцянку допомогти достроково звільнити засудженого. Інший випадок стався у березні того ж року -  інспектор прикордонної служби за хабар у 1200 євро зобов’язався незаконно переправити в Україну громадян Молдови. Не згадуючи вже випадок, про який нещодавно писала газета «Народна Армія», коли двоє офіцерів з керівництва 1 окремого відділу капітального будівництва Держприкордонслужби за надання переваг певним господарюючим суб’єктам в допуску до виконання будівних робіт на об’єкті «Євростіна», були викриті на отриманні хабара в розмірі понад 500 тисяч гривень, чи справу гендиректора держпідприємства «Чорнобильський спецкомбінат», та його заступника, які вкрали понад 530 тисяч гривень державних коштів, маніпулюючи під час проведення тендерних процедур.

І подібних випадків в роботі військових прокурорів Центрального регіону досить багато.

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» до відповідальності притягнуто майже тисячу посадовців, тобто активно йде робота з виявлення причин та умов вчинення тих чи інших корупційних правопорушень.

Усього за минулий рік військовою прокуратурою Центрального регіону та підпорядкованими військовими прокуратурами гарнізонів було скеровано до суду з обвинувальним актом майже тисячу кримінальних проваджень, а досудове розслідування проведено у понад 5000. 

Загалом повернуто до українського бюджету завдяки роботі військових прокурорів Центрального регіону – 19 мільйонів гривень. При цьому забезпечено виконання судових рішень на 197 мільйонів гривень, – а це вартість, наприклад, найпотужнішої в Україні Прикарпатської електропідстанції чи майже два танка «Оплот» для ЗСУ.

Ще одне важливе, питання, яким опікуються військові прокурори, і воно досить болюче, - земельне. Військовою прокуратурою Центрального регіону України державному військовому відомству фактично повернуто чи попереджено незаконне вилучення в нього землі на суму понад 63 мільйони гривень, а це 6,6 тисяч гектарів! Для порівняння - це більш, ніж половина такої площі, яку займає, наприклад, Оболонський район столиці України.

Про інші «сухі» цифри, які характеризують минулорічну роботу військової прокуратури Центрального регіону тут, може, й не варто згадувати, хоча є і вони.
Спрацювали ефективно, і з цим не посперечаєшся, така статистика.

З початку 2018 року слідчими військової прокуратури Центрального регіону України у взаємодії з працівниками інших правоохоронних органів викрито вже 10 посадовців під час отримання хабарів на загальну суму понад 411 тисяч гривень, серед яких – військові, правоохоронці, працівники військових установ та державних підприємств МО України. Вже у січні цього року командира дисциплінарного батальйону засуджено за корупційні дії до 2 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати матеріально-відповідальні посади.
Отже, військові прокурори Центрального регіону України активно працюють над виявленням та притягненням до відповідальності тих, хто намагається незаконно збагачуватись, користуючись службовим становищем в особистих цілях, та ще й у такий непростий час для України. 

Вищенаведені цифри ще раз підтверджують ефективність роботи військових прокурорів. А відтак, стає зрозумілим, що саме мав на увазі Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, коли наголосив, що військова юстиція має бути у пріоритетах держави.

На прикладі роботи працівників військової прокуратури Центрального регіону України, із цим не можна не погодитись. Так чи інакше, наполеглива робота військових прокурорів Центрального регіону триває, а отже будь-яке порушення законодавства не залишиться без своєчасного та відповідного реагування.

Максим Дробязко, журналіст

Опубліковано:
Резонанс
 

Інформаційно-аналітичний центр
 
 


ВОЇ
 
 
 

кількість переглядів: 1543