Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.10.2017

В Національній академії прокуратури України відбувся «круглий стіл» щодо заходів протидії адміністративним правопорушенням у військових формуваннях.

   19 вересня 2017  року у приміщенні Національної академії прокуратури України за участю військового прокурора Центрального регіону України відбулося засідання «круглого столу» з питань протидії корупційним та іншим правопорушенням у військових формуваннях України.
Цей захід викликав велику зацікавленість як серед працівників органів, які здійснюють протидію корупції, так і органів військового управління. З огляду на це, участь у  «круглому столі» взяли представники Головної військової прокуратури України, Міністерства оборони України, Національної гвардії України, Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Національної академії прокуратури України, Національного університету оборони України імені Івана Черняхівського, громадських організацій та журналісти.
    У ході свого виступу військовий прокурор Центрального регіону України Рябенко Г.М. наголосив, що однією з перепон на шляху оновлення громадянського суспільства, наближення системи права в Україні до Європейських стандартів є корупція.
   Реалізуючи повноваження спеціального уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції військовими прокурорами Центрального регіону зроблено чимало. Так, упродовж 2017 року до суду скеровано 44 кримінальні провадження з ознаками корупції стосовно 50 осіб, цими кримінальними правопорушеннями державі завдано збитків на суму більше  3 млн. грн. Сума вартості майна, на яке в ході слідства накладено арешт становить понад          4 млн. грн. На сьогоднішній день судами розглянуто лише 13 кримінальних проваджень.
    До органів Національної поліції України скеровано 27 матеріалів для складення протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. На даний час судами розглянуто 13 протоколів, за результатами розгляду яких 10 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.
    У той же час, практика розгляду військових адміністративних правопорушень, передбачених ст. ст. 172-13 (зловживання військовою службовою особою владою чи службовим становищем) та 172-14 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) КУпАП засвідчила, що у випадках одержання неправомірної вигоди під час службової діяльності чи у сфері господарювання вони одночасно мають ознаки правопорушень, пов’язаних з корупцією.
    Окрім того, під час виступу звернуто увагу учасників заходу, що в ході розгляду військових адміністративних правопорушень судами закриваються провадження у зв’язку з відсутністю об’єкту правопорушення, оскільки чинним законодавством не передбачено поняття «військове адміністративне правопорушення».
    За результатами виступу військовим прокурором Центрального регіону України запропоновано розширити окремі повноваження органів військової прокуратури шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: надати право прокурору на апеляційне оскарження незаконних судових рішень; передбачити обов’язкову участь прокурора у справах про військові адміністративні правопорушення, тим самим забезпечити рівність прокурора з іншими учасниками процесу; ввести поняття «військові адміністративні правопорушення» та віднести окремі військові адміністративні правопорушення до правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України.

кількість переглядів: 2141