Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.02.2021

18.02.2021 - Генеральний прокурор Ірина Венедіктова прозвітувала у Парламенті про діяльність органів прокуратури у 2020 році (ВІДЕО)

   У четвер, 18 лютого 2021 року, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова прозвітувала про діяльність органів прокуратури у 2020 році на засіданні Верховної Ради України та відповіла на запитання народних депутатів.


   «Звітуючи перед вами, шановні народні депутати, і перед суспільством про наші досягнення за 2020 рік, я можу впевнено сказати, що ми рішуче рухаємося на шляху системних змін. І це при тому, що минулий рік видався для органів прокуратури дійсно непростим, оскільки він був насичений різними динамічними процесами, які в той чи інший спосіб впливали на інтенсивність нашої роботи. Це реалізація процесу реформування органів прокуратури, початок діяльності Офісу Генерального прокурора, завершення атестації працівників, створення обласних прокуратур та підготовка до запуску окружних», - зазначила Ірина Венедіктова.

   Генеральний прокурор зауважила, що у таких непростих умовах «турбулентності» вдалося не лише забезпечити ефективну реалізацію конституційних функцій, а й суттєво покращити результати діяльності порівняно з 2019 роком.

   Ірина Венедіктова повідомила, що торік за процесуального керівництва прокурорів органами правопорядку розслідувалося майже 2 млн кримінальних проваджень. До суду скеровано понад 119 тис проваджень, а це щоденно – п’ять сотень.

   «У демократичній правовій державі точно немає місця свавіллю правоохоронців, тож особливу увагу приділено прокурорами реагуванню на факти порушення ними прав людини. В 2020 році в 13 разів збільшилася кількість підозрюваних у вчиненні катувань та у понад два рази – у перевищенні влади, що супроводжувалося насильством. Задля подолання проблеми безкарності правоохоронців, які застосовують катування розроблено проєкт Концепції державної політики у цій сфері», - констатувала Генеральний прокурор.

   Також Ірина Венедіктова наголосила, що у 2020 році посилення координаційної ролі прокурорів сприяло збільшенню кількості викритих корупційних кримінальних правопорушень – 6,6 тис.

   «Прокурорами щоденно до суду направляється щонайменше 11 проваджень про корупційні правопорушення. Також на половину більше скеровано до суду проваджень щодо привласнення і розтрати майна шляхом зловживання службовим становищем – 2 тисячі. Корупційними кримінальними правопорушеннями завдано збитків на суму понад 2,7 мільярдів гривень. Із яких відшкодовано та забезпечено відшкодування майже 90 відсотків збитків. За принципової позиції прокурорів судами засуджено 620 корупціонерів», - повідомила вона.

   Водночас Генеральний прокурор зауважила, що ключовим для держави органом у боротьбі з корупцією в найвищих ешелонах влади, є Спеціалізована антикорупційна прокуратура, яку, поза сумнівом, має очолити дійсно незалежний і професійний керівник. І висловила сподівання, що з обранням нового очільника САП буде забезпечено ефективну та дієву протидію топ-корупції.

   Ірина Венедіктова заявила, що Офіс Генерального прокурора продовжує цілеспрямовану роботу щодо ефективного розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках – так званих «справ Майдану».

   «Торік суттєво активізовано цю роботу та втричі зросла кількість осіб, яким Офісом Генерального прокурора повідомлено про підозру. Серед них 24 працівники органів внутрішніх справ, 3 прокурорів, 5 суддів та 10 цивільних осіб. Забезпечено підтримання публічного обвинувачення у сотні судових справ Майдану за обвинуваченням близько двохсот осіб. Серед перспектив на цей рік передусім завершення судового розгляду в суді першої інстанції щодо розстрілів 20 лютого 2014 року мирних протестувальників на вулиці Інститутській у столиці», - зазначила Генпрокурор.

   Ірина Венедіктова розповіла також про прогрес у розслідуванні злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. З метою захисту інтересів України від дій країни-агресора прокурорами вжито низку дієвих заходів як на національному, так і на міжнародному рівні. Передусім налагоджено пряму комунікацію з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду, до якого загалом передано 15 повідомлень про вчинення представниками окупаційних адміністрацій та збройних формувань Російської Федерації воєнних злочинів.

   «Наприкінці минулого року від прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда ми отримали очікуване підтвердження, що дійсно в окупованих Криму та Донбасі мають місце воєнні злочини і це є юрисдикцією Гаагського трибуналу. І цього ми чекали більше п’яти років», - зауважила Генеральний прокурор.

   Торік прокурорами до суду з обвинувальними актами направлено майже вісім сотень кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Судами вже засуджено 464 особи.
   «Можу Вас запевнити, що ми не зупиняємося на досягнутому і спрямовуємо свою щоденну діяльність на самовіддане служіння Українському народові і Україні. Бо основне наше завдання – підвищити рівень довіри громадськості до органів прокуратури. І я вдячна кожному, хто нас справедливо критикує, адже у тому числі завдячуючи Вам, ми стаємо кращими. Я зі свого боку обіцяю, що й надалі вживатиму всіх можливих заходів для утвердження верховенства права, законності та правопорядку, захисту прав і свобод людини і громадянина, інтересів суспільства і держави. Тому що від кожного з нас залежить, якою бути Україні сьогодні і в майбутньому», - підкреслила Ірина Венедіктова.
 

кількість переглядів: 1554