Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.06.2019

07.06.2019, ВІСНИК ПРОКУРАТУРИ №5: Військова прокуратура Центрального регіону України: протидія злочинності, корупції та військовим правопорушенням у 2019 році

        
 
         Олег Сенюк,
         військовий прокурор
         Центрального регіону України,
        генерал-майор юстиції
 
 
 
 
 
 
 
   Упродовж чотирьох перших місяців 2019 року робота військової прокуратури Центрального регіону України та підпорядкованих їй прокуратур гарнізонів, спрямована на утвердження верховенства права, зміцнення законності та правопорядку в Збройних Силах та інших військових формуваннях України, вже має перші вагомі результати. Цьому сприяв комплекс заходів та рішень, у тому числі кадрових, для максимального підвищення ефективності та результативності роботи військової прокуратури регіону, приведення її роботи у відповідність до сучасних потреб та вимог.

Боротьба з корупцією: хабарники «в погонах і без» отримують заслужене покарання

   Проблема корупції – надактуальна в державі. Тож керівництво та особовий склад військової прокуратури Центрального регіону України основні зусилля насамперед спрямовують на виявлення фактів правопорушень, які мають корупційну складову. У поточному році співробітниками військової прокуратури регіону викрито 57 фактів надання і одержання службовими особами неправомірної вигоди.

   До суду направлено 53 обвинувальних акти про корупційні злочини, усі - за фактами одержання чи надання неправомірної вигоди. Це нині найкращий результат серед військових прокуратур регіонів і в 3 рази вищий за аналогічний період минулого року. Загалом в першому кварталі 2019 року  військова прокуратура регіону вилучила в правопорушників 65 648 доларів США та 846 740 гривень хабарів.
 
   Найбільша задокументована неправомірна вигода – 120 000 гривень. Документи на 4 земельні ділянки вказаної вартості вимагав і одержав начальник Управління державного екологічного нагляду в Житомирській області. За хабар він обіцяв не нараховувати штраф за незаконну рубку лісу.

   Зупинили корупційні дії військові прокурори регіону і на держпідприємствах Міністерства оборони України. Зокрема, на початку лютого військові прокуратури Дарницького та Житомирського гарнізонів затримали керівників філій Концерну «Техвоєнсервіс» в Києві та Концерну «Військторгсервіс» на Житомирщині. В першому випадку службова особа вимагала та одержала від підприємця неправомірну вигоду в сумі 30 000 гривень за укладення договору зберігання майна між ним та ДП МОУ, а також за сприяння у подальшій безперешкодній господарській діяльності. В другому - зафіксовано факт вимагання та одержання 20 000 гривень хабара за передачу в оренду нежитлового приміщення.

    Ще один з прикладів -  викриття та затримання військовою прокуратурою Білоцерківського гарнізону Центрального регіону України майора ЗСУ на хабарі у 3 000 доларів США. Помічник командира з матеріально-технічного забезпечення однієї з військових частин, дислокованої на Черкащині, вимагав та отримав неправомірну вигоду в інтересах посадових осіб Квартирно-експлуатаційного відділу м. Біла Церква. За це хабарник в погонах пообіцяв забезпечити погодження та передачу в оренду приватному підприємству  будівлі у одному з військових містечок Уманського гарнізону.

   Військова прокуратура Вінницького гарнізону також припинила корупційну злочинну схему місцевого офіцера поліції. Механізм незаконного збагачення полягав у збуті наркотичних засобів наркозалежним з метою їх подальшого затримання та вимагання неправомірної вигоди за непритягнення до кримінальної відповідальності. Після чергового затримання наркозалежного старший дільничний затребував у нього 10 тисяч гривень. Під час передачі хабара поліцейський був затриманий в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу.

    Ефективно співпрацює військова прокуратура Центрального регіону зі співробітниками Державної прикордонної служби України щодо виявлення хабародавців-порушників кордону. Так за чотири місяці поточного року військовою прокуратурою спільно із працівниками ДПС виявлено та затримано 23 іноземці, які намагалися незаконно проникнути на територію України, намагаючись надати за це неправомірну вигоду службовим особам Державної прикордонної служби.  Сума хабарів, конфіскованих в іноземних громадян – 13 348 доларів США.

    Апаратом прокуратури Центрального регіону та військовими прокурорами гарнізонів, в порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції», з метою виявлення причин і умов, що сприяли вчиненню корупційних або пов’язаних із корупцією правопорушень, внесено 175 подань. За результатами їх розгляду притягнуто до відповідальності 172 особи, що є найефективнішим з усіх прокуратур регіонів. Відшкодовано 2,3  мільйона гривень та скасовано одне неправомірне рішення тендерного комітету на суму майже півмільйона гривень.

  Також за участю військових прокурорів Центрального регіону розглянуто 46 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. За результатами судових розглядів вказаних протоколів до адміністративної відповідальності притягнуто 29 осіб.

Військова прокуратура Центрального регіону повернула державі втричі більше коштів, ніж витрачено на її утримання за 4 місяці 2019 року
 
   Активізовано також роботу щодо захисту інтересів держави у бюджетній сфері. За результатами роботи упродовж січня-квітня  поточного року до суду скеровано 34 позови на суму майже 14,2 мільйонів гривень, реально повернуто до державного бюджету за рішенням суду 10,8 мільйонів гривень.

   Зокрема, у лютому 2019 року Господарський суд м. Києва та Північний апеляційний господарський суд повністю підтримали позовні вимоги військової прокуратури Житомирського гарнізону Центрального регіону України.  За рішенням суду постановлено стягнути з однієї з приватних корпорацій на користь Міністерства оборони України заборгованість на суму понад 2 мільйони гривень.

   З метою захисту та відновлення порушених інтересів держави, військовими прокурорами Центрального регіону у січні-квітні 2019 року до суду подано 60 позовних заяв на суму понад 34 мільйони гривень. Реально повернуто до державної власності майна та коштів на загальну суму 58,4 мільйонів гривень та нерухомість площею понад 1,4 тис. кв. м.

   Так, у 2019 році військова прокуратура Центрального регіону України забезпечила реальне виконання постанови Харківського апеляційного господарського суду у справі за позовом прокуратури регіону в інтересах держави в особі Державного підприємств Міністерства оборони України «Ліси оборони» до одного з приватних підприємств про визнання права власності та витребування нерухомого майна. Таким чином військові прокурори повернули державі 25 квартир.

   Крім того, до судів подано 12 позовних заяв щодо повернення до державної власності та попередження незаконного вилучення земель оборони загальною площею 410,12 га вартістю понад 16 мільйонів гривень.
Реально повернуто також 9 га земель оборони. Зокрема, в лютому поточного року військова прокуратура Центрального регіону України забезпечила виконання рішення господарського суду м. Києва в інтересах держави в особі Міноборони України і повернула оборонному відомству ділянку вартістю 27,9 мільйонів гривень.

   Таким чином, якщо розподілити загальну суму повернутих за результатами представницької діяльності коштів і майна на кількість військовослужбовців прокуратури, то кожен працівник за 4 місяці повернув близько 400 тисяч гривень. Загалом військова прокуратура Центрального регіону України за цей період повернула державі майже втричі більше, ніж витрачено на наше утримання. Вказаний факт вкотре підтверджує ефективність та результативність нашої роботи.   

Ефективна протидія військовим злочинам та військовим адмінправопорушенням
 
  Триває робота військової прокуратури регіону стосовно розслідувань кримінальних проваджень щодо порушення порядку проходження військової служби. У 2019 році до суду направлено 334 таких кримінальних провадження, у тому числі 314 - про злочини, пов’язані з ухиленням від військової служби. Є й реальні вироки.

    Так, у лютому  Чернігівський районний суд Чернігівської області визнав винним військовослужбовця-контрактника військової частини А1815, який 3 роки і 2 місяці ухилявся від служби, самовільно покинувши військову частину, переховувався від правоохоронних органів та приховував свою приналежність до Збройних Сил України. За публічного обвинувачення військової прокуратури Чернігівського гарнізону Центрального регіону України суд призначив дезертиру покарання у виді 6 місяців арешту з утриманням на гауптвахті.
 
  За звітний період військова прокуратура Центрального регіону також вдосконалила підходи до боротьби з військовими адміністративними правопорушеннями, за вчинення яких складено та направлено до суду 263 протоколи. Удвічі збільшилася кількість притягнутих до відповідальності осіб офіцерського складу.

   За правопорушення, вчинені внаслідок зловживання владою або службовим становищем та недбалого ставлення до військової служби, за постановами суду на 148 осіб накладено штраф, щодо 21 особи винесено рішення про арешт з відбуванням покарання на гауптвахті, серед них також є командири підрозділів.
 
   Загалом, за підсумками роботи впродовж чотирьох місяців 2019 року, за процесуального керівництва військової прокуратури Центрального регіону України до суду направлено 476 обвинувальних актів. За участю військових прокурорів Центрального регіону України в поточному році судами розглянуто 258 кримінальних проваджень. З них 238 - з постановленням обвинувального вироку, у тому числі 36 - за скоєння злочинів з ознаками корупції. До реального позбавлення волі засуджено 51 особу, до виправної колонії – 10, 33 – арештовані на гауптвахту, 8 - відбудуть покарання в дисциплінарному батальйоні.

  Окрім виявлення та притягнення до відповідальності порушників закону, військова прокуратура регіону активно і системно займається профілактикою злочинів та військово-адміністративних правопорушень. З цією метою прокуратурами гарнізонів проводяться виїзні семінари-заняття з військовослужбовцями безпосередньо у військових частинах. У поточному році семінари вже проведені військовими прокурорами Білоцерківського, Дарницького, Житомирського, Сумського та Черкаського гарнізонів. Після таких заходів військові прокурори підпорядкованих гарнізонів  проводять також особистий прийом військовослужбовців для підтримки зворотнього зв’язку.

  Досить важливим є й проведення регулярних перевірок дотримання вимог чинного законодавства щодо матеріально-побутових умов тримання та медико-санітарного забезпечення засуджених військовослужбовців, які відбувають покарання у дисциплінарному батальйоні. Наприкінці січня  здійснено першу таку перевірку у дисциплінарному батальйоні, проведено особистий прийом 26 засуджених військовослужбовців прокурором регіону.
 
   Зазначу, що органами військової прокуратури Центрального регіону України й надалі вживатимуться заходи з профілактики військових злочинів, підвищення результативності прокурорсько-слідчої діяльності, дотримання прав і свобод військовослужбовців, невідворотності кримінально-правової відповідальності та покарання за вчинені дії незалежно від часу вчинення злочину.
 
   Втім, задля підвищення ефективності цих процесів, військовій прокуратурі слід було б повернути та надати ряд необхідних в особливий період повноважень. Зокрема, право перевіряти, як витрачаються кошти для армії, відстежувати рух бюджетних видатків для оборонної промисловості. В Україні, під час бойових дій на Сході, кожна копійка, яка годує нашу армію, має бути на контролі.

   Також наразі у зв’язку зі змінами до Конституції військові прокурори не можуть офіційно представляти в суді інтереси військовослужбовців, учасників бойових дій чи членів їхніх сімей навіть в особливий період. Існує нагальна потреба у наданні органам військової прокуратури права виконувати окремі функції нагляду за додержанням законів саме у сфері обороноздатності держави.

   До відома, у доповіді Верховного комісара ООН з прав людини в Женеві ще у 2015 році українській стороні запропонували дозволити Головній  військовій прокуратурі здійснювати загальний нагляд над військовими та правоохоронними органами, однак до цього часу рішення не прийняте. А це одна з необхідних умов поліпшення ситуації з правами людини в нашій державі.



кількість переглядів: 2089