Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.02.2019, тижневий брифінг прес-офіцера військової прокуратури Центрального регіону України

     

 

   Військова прокуратура Черкаського гарнізону спільно з слідчими Національної поліції в Черкаській області розкрила резонансне вбивство.

   01.10.2018 у домоволодінні в м. Сміла Черкаської області було виявлено тіло без ознак життя громадянина України із тринадцятьома ножовими пораненнями. Установлено, що постраждалий мешкав сам. Свідків трагічної події також виявлено не було.



    Завдяки налагодженій співпраці військової прокуратури гарнізону і Національної поліції було проведено комплекс оперативно-розшукових заходів та слідчих (розшукових) дій. Підозрюваним у вбивстві виявився військовослужбовець однієї із військових частин Черкаської області. За рішенням суду підозрюваного було одразу взято під варту без права внесення застави. 

    Нагадаю, що санкція частини 1 статті 115 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років.

    22.02.2019 військова прокуратура Полтавського гарнізону Центрального регіону України спільно з співробітниками СБУ затримала старшого державного виконавця Автозаводського відділу Державної виконавчої служби у м. Кременчук Полтавської області.



    Держслужбовець вимагав та одержав від місцевого жителя неправомірну вигоду у розмірі 6 тисяч 500 гривень за зняття арешту з об’єкту нерухомого майна. В даний час суд обрав хабарнику запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на 60 діб і призначив заставу в розмірі 148 240 гривень.

    Протягом останніх 7 днів за обвинувачення військової прокуратури Центрального регіону України судами засуджено 5 військовослужбовців. Серед засуджених – військовослужбовці строкової та контрактної служби.

    За скоєння смертельних ДТП суд виніс вироки двом військовослужбовцям, прийнявши до уваги беззаперечні докази військових прокурорів.



    Зокрема, за публічного обвинувачення військової прокуратури Житомирського гарнізону засуджено колишнього військовослужбовця Державної прикордонної служби, який 19 серпня 2017 року, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння за кермом автомобіля, не справився з керуванням та скоїв ДТП, внаслідок чого загинула його пасажирка. При цьому, з метою уникнення кримінальної відповідальності, правопорушник перемістив тіло померлої на місце водія та повідомив поліцію про те, що за кермом автомобіля перебувала вона. Проте, уникнути покарання обвинуваченому не вдалося. Вирок суду - 3 роки позбавлення волі з позбавленням права керування транспортним засобом строком 2 роки.

    Чернігівський районний суд Чернігівської області, оцінивши докази, надані військовою прокуратурою Чернігівського гарнізону, визнав винним військовослужбовця військової служби за контрактом. Влітку 2017 року він, керуючи автомобілем, перевищив максимально допустиму швидкість руху та здійснив наїзд на велосипедиста, який загинув на місці від отриманих травм. Вирок суду - 1 рік позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки та стягнення на користь потерпілої сторони  моральної шкоди в розмірі 250 000 гривень. На підставі ст. 62 Кримінального кодексу України основне покарання обвинуваченому замінено на тримання в дисциплінарному батальйоні на той самий строк.

    Крім цього, Козелецький районний суд Чернігівської області, погодившись з ретельно зібраними доказами публічного обвинувача - військової прокуратури Деснянського гарнізону, визнав винним молодшого сержанта, військовослужбовця строкової служби однієї з військових частин 169 Навчального Центру Сухопутних військ України. Обвинувачений упродовж січня-лютого 2019 року систематично займався придбанням і реалізацією серед співслужбовців наркотичних психотропних засобів, а саме амфетаміну. За вироком суду сержант-наркодилер проведе 1,5 роки у дисциплінарному батальйоні.

   Нагадаю, що одним з найбільш важливих напрямів роботи у військовій прокуратурі Центрального регіону України є запобігання і протидія незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. 

    За публічного обвинувачення військової прокуратури Чернігівського гарнізону Чернігівський районний суд Чернігівської області визнав винним військовослужбовця військової служби за контрактом. За ухиляння від служби строком понад 3 роки, тобто вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 408 Кримінального кодексу України, дезертира засуджено до 6 місяців арешту з утриманням на гауптвахті.

   Військовою прокуратурою Житомирського гарнізону притягнуто до кримінальної відповідальності заступника командира батальйону однієї із військових частин Житомирщини, який самовільно залишив розташування військової частини та понад два місяці проводив час на власний розсуд, не пов’язуючи його з виконанням службових обов’язків. Враховуючи особу обвинуваченого, Богунський суд м. Житомира призначив майору-«прогульнику» покарання у вигляді штрафу в розмірі 61 200 гривень.

    Як наголосив військовий прокурор Центрального регіону України генерал-майор юстиції Олег Сенюк, військовою прокуратурою Центрального регіону України і надалі вживатимуться дієві заходи щодо притягнення до кримінальної відповідальності військовослужбовців, які самовільно залишають військові частини без поважних причин в умовах особливого періоду.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

ДЖЕРЕЛО: офіційний YouTube-канал військової прокуратури Центрального регіону України

кількість переглядів: 2821