Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.01.2019, тижневий брифінг прес-офіцера військової прокуратури Центрального регіону України

     

   Військовою прокуратурою Центрального регіону України продовжується проведення системних заходів щодо профілактики злочинів та військово-адміністративних правопорушень, а також підтримання зворотного зв’язку із військовослужбовцями для своєчасного з’ясування їх нагальних потреб та вирішення актуальних проблем, що стоять перед командуванням військових частин.

   18.01.2019 військовий прокурор Дарницького гарнізону Центрального регіону України майор юстиції Микола Петришин провів заняття з особовим складом військової частини А 2215 на Київщині. Тема заняття - «Особливості притягнення військовослужбовців до кримінальної та адміністративної відповідальності, а також відповідальність за порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції».



   Під час заняття військовий прокурор гарнізону навів приклади затримання військовослужбовців за одержання неправомірної вигоди, викрадення військового майна, вчинення інших кримінальних правопорушень, у тому числі – адміністративних, а також результати їх розгляду судами.



   Після проведення занять керівником прокуратури гарнізону проведено особистий прийом військовослужбовців зазначеної військової частини, в ході якого прийняті відповідні звернення громадян та надано роз’яснення щодо захисту прав та інтересів військовослужбовців, у тому числі учасників АТО, з питань грошового, медичного та житлового забезпечення.

   Також протягом минулого тижня військовою прокуратурою Центрального регіону України затримано хабарника та хабародавця – офіцера поліції та сержанта Державної прикордонної служби України відповідно.

   Так, за процесуального керівництва військової прокуратури Вінницького гарнізону Центрального регіону України затримано співробітника підрозділу Головного управління Національної поліції у Вінницькій області.

   Затримання проводилось спільно зі співробітниками Управління Служби безпеки України у Вінницькій області, Вінницького управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України та Територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Хмельницькому.

   Установлено, що 16.01.2019 оперуповноважений Вінницького райвідділу поліції старший лейтенант поліції висунув громадянину України вимогу про передачу йому грошових коштів в розмірі 6 тисяч гривень за те, щоб матеріали щодо останнього не були скеровані до органу досудового розслідування.



   Одразу після одержання частини неправомірної вигоди в розмірі 4 тисяч гривень правопорушника затримано. Наразі йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, обрано запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту та відсторонено від посади.

   Також військова прокуратура Житомирського гарнізону Центрального регіону України спільно з органами Національної поліції виявила та задокументувала факт надання військовою службовою особою неправомірної вигоди за вчинення в його інтересах дії з використанням наданого службового становища.

   Начальник складу однієї з військових частин, яка дислокується на Житомирщині, намагався підкупити співробітників Попільнянського відділення поліції  Коростишівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області. Поліцейські зупинили прикордонника за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.



   Намагаючись уникнути притягнення до адміністративної відповідальності,  правопорушник надав службовим особам органів поліції  неправомірну вигоду в сумі 4000 гривень. На даний час йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу України та подано клопотання до суду про обрання відносно нього запобіжного заходу.

   Наприкінці минулого року військовою прокуратурою Житомирського гарнізону Центрального регіону України під час реалізації представницьких повноважень, виявлено факт самовільного захоплення земельних ділянок однієї з військових частин Житомирщини. Зокрема, невстановлені особи самовільно захопили земельні ділянки на території військової частини площею понад 7 га, які використовують для ведення особистого сільського господарства. Однією з причин, яка сприяла самовільному захопленню вказаних земельних ділянок є бездіяльність військових посадових осіб військової частини. Під час обстеження території виявлено відсутність огорожі військової частини на окремих ділянках.



   У зв’язку з цим, військовою прокуратурою гарнізону на відповідальну військову службову особу складено адміністративний протокол за недбале ставлення до військової служби, за результатами розгляду якого Житомирським районним судом її визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 172-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накладено стягнення у виді штрафу в розмірі 145 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить суму 2465 грн.

   Як наголосив військовий прокурор Центрального регіону України генерал-майор юстиції Олег Сенюк, упродовж 2018 року військовою прокуратурою регіону до судів подано позовні заяви щодо повернення до державної власності та попередження незаконного вилучення земель оборони загальною площею 5229 га. Реально повернуто та попереджено незаконне вилучення земель оборони площею 3125 га загальною вартістю 222 мільйони гривень.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

ДЖЕРЕЛО: Офіційний YouTubE-канал військової прокуратури Центрального регіону України

 

кількість переглядів: 3147