Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.01.2019, тижневий брифінг прес-офіцера військової прокуратури Центрального регіону України

     

   На початку 2019 року військовою прокуратурою Центрального регіону України забезпечено принципове реагування на правопорушення, здійснені офіцерами Збройних Сил України при виконанні обов’язків військової служби.

Повернутися

   Так, співробітниками військової прокуратури Житомирського гарнізону Центрального регіону України виявлено факт зловживання службовим становищем підполковником Збройних Сил України, командиром військової частини, яка дислокована на Житомирщині. Вказаний підполковник Збройних Сил незаконно надав наказ допустити на технічну територію підпорядкованої йому військової частини (де зберігаються боєприпаси) цивільний транспортний засіб без передбаченого пропускного режиму на особливих і режимних об’єктах, чим порушив порядок пропуску, охорони, зберігання озброєння, ракет та боєприпасів.

   Суд визнав зазначеного офіцера винним та наклав на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі ста сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

   Зазначу, що порушення порядку пропуску, охорони, зберігання озброєння, ракет та боєприпасів створює істотний ризик виникнення пожеж, неконтрольованих вибухів, та вчинення диверсійних дій.



   Також на початку 2019 року військовою прокуратурою Чернігівського гарнізону Центрального регіону України спільно з представниками Чернігівського зонального відділу Військової служби правопорядку викрито 4 офіцерів Збройних Сил України на вживанні алкоголю та перебуванні на військовій службі в стані сп’яніння. Вказані офіцери, серед яких - заступник начальника штабу військової частини, командир і заступник командира танкової роти та командир взводу, будучи керівниками під час навчань на полігоні, повинні особисто контролювати дисципліну підлеглих військовослужбовців. Подібне ж порушення порядку несення військової служби могло призвести до надзвичайних подій із особовим складом та виникнення інших ризиків.

   Щодо кожного з зазначених офіцерів складено протоколи про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. з ст. 172 – 20 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які скеровано до Чернігівського районного суду Чернігівської області.

   На даний час військовою прокуратурою вивчається роль командування військової частини в забезпеченні статутного порядку в підпорядкованих підрозділах та можливого приховування фактів інших правопорушень.

   Окремо зазначу, що результати роботи військової прокуратури Центрального регіону України у 2018 році є досить вагомими як у боротьбі із корупційними правопорушеннями, так і при розслідуванні військових злочинів.

   Зокрема, у минулому році за процесуального керівництва військової прокуратури Центрального регіону України до суду направлено 968 обвинувальних актів, з них - 75 - про корупційні злочини, у тому числі 65 - за фактами одержання чи надання неправомірної вигоди.

   За участю військових прокурорів Центрального регіону України судами розглянуто 927 кримінальних проваджень. З них 880 - з постановленням обвинувального вироку, у тому числі 46 – за корупційні злочини.

   Нагадаю, що відповідно до наказу Генерального прокурора України з 29 грудня 2018 року приступив до виконання службових обов’язків на посаді військового прокурора Центрального регіону України генерал-майор юстиції Олег Сенюк, який має достатній досвід роботи в органах військової прокуратури усіх рівнів.



   До цього Олег Володимирович обіймав посаду заступника Головного військового прокурора України, очолював військову прокуратуру Західного регіону України, та військову прокуратуру сил АТО.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

ДЖЕРЕЛО: Офіційний YouTubE-канал військової прокуратури Центрального регіону України

кількість переглядів: 2377