Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.12.2018, тижневий брифінг прес-офіцера військової прокуратури Центрального регіону України Андрія Кісельова

     

   28.11.2018 військовою прокуратурою Деснянського гарнізону Центрального регіону України затримано капітана Збройних Сил України, офіцера відділу оперативної підготовки оперативного командування «Північ», який підпорядковано безпосередньо штабу ОК «Північ». Затримання відбувалося спільно із співробітниками Служби безпеки України та національної поліції України в Черкаській області.

    Досудовим розслідуванням установлено, що вказаний офіцер систематично збуває наркозалежним громадянам наркотичну речовину – амфетамін.
 Під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій зафіксовано два факти продажу капітаном-наркоділком амфетаміну громадянам України у загальній кількості 15 грам за 3 300 гривень.

    Безпосередньо після фіксації другого випадку продажу наркотику правопорушника затримано. Під час обшуків за місцем проживання затриманого знайдено ще 60 грамів амфетаміну та бойові патрони різних калібрів.

    Наразі йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України, за якою передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна.



    Прийняття військової присяги для кожного, хто приймає рішення присвятити себе захисту Вітчизни, є добровільним актом взяття на себе і частку відповідальності за безпеку нашої держави, за збереження її суверенітету та територіальної цілісності.  Це – згода воїна з вимогами, які він погоджується виконувати в інтересах свого народу. А тим більше - в сучасних умовах гібридної війни проти України.

    Проте, на жаль, мають місце випадки, коли захисники України зраджують присязі, порушують дисципліну, демонструючи не лише зневагу до військових статутів, а й проявляючи низькі моральні якості, які є недопустимими на військовій службі. 

    Так, 28.11.2018 Соснівський районний суд м. Черкаси погодився із беззаперечними доказами публічного обвинувача - військової прокуратури Черкаського гарнізону Центрального регіону України та визнав винним військовослужбовця військової служби за контрактом Збройних сил України.

    За самовільне залишення військової частини на 13 діб суд призначив обвинуваченому покарання у виді 5 місяців арешту на гауптвахті.

    Зазначимо, що робота військової прокуратури Центрального регіону України щодо чіткого реагування на випадки правопорушень у сфері виконання військового обов’язку та проходження військової служби, триває.



    Ще один вирок за обвинуваченням військової прокуратури Деснянського гарнізону Центрального регіону України виніс 30.11.2018 Козелецький районний суд Чернігівської області підполковнику, начальнику відділення військової служби правопорядку у селищі Десна.

    Установлено, що вказаний офіцер спеціального правоохоронного органу вимагав та отримав від військовослужбовця – сержанта однієї з військових частин неправомірну вигоду в сумі 1200 гривень. За цю суму обвинувачений пообіцяв позбавити сержанта від дисциплінарної та матеріальної відповідальності за адміністративне правопорушення.

    Суд погодився із доказами військового прокурора та визнав обвинуваченого винним у вчиненні вказаного злочину.  Взявши до уваги визнання обвинуваченим своєї вини, щире каяття останнього та його активну допомогу у досудовому розслідуванні, суд призначив вказаному підполковнику покарання у виді штрафу в розмірі 25 тисяч 500 гривень та позбавив на 1 рік права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків.



    Враховуючи, що з 28.11.2018 в 10 областях України введено воєнний стан, нагадаємо, що за самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, -  караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

    За одинадцять місяців поточного року апаратом військової прокуратури Центрального регіону України та підпорядкованих гарнізонів, а саме: Київського, Дарницького, Деснянського, Білоцерківського, Вінницького, Житомирського, Полтавського, Сумського, Черкаського та Чернігівського, викрито  77 фактів надання та одержання неправомірної вигоди на загальну суму понад три мільйони гривень, а якщо детальніше – 1 мільйон 276 тисяч 775 гривень, 81 тисяча 460 доларів США, 1 тисяча 200 євро.

    За цей же час до суду направлено 73 обвинувальних акти про корупційні злочини, у тому числі 63 - за фактами одержання чи надання неправомірної вигоди. За результатами судових розглядів у 39 випадках на правопорушників накладено штрафи, у 2 випадках – корупціонерів засуджено до реальної міри покарання до 2 і 4 років позбавлення волі відповідно.

   Як зазначає військовий прокурор Центрального регіону України, державний радник юстиції 3 класу Григорій Рябенко, військові прокурори продовжують роботу по виявленню фактів корупції у воєнній сфері спільно з оперативними підрозділами Служби безпеки України, Національної поліції, Державної прикордонної служби, та у співпраці з підрозділами Державного бюро розслідувань.


Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

 

ДЖЕРЕЛО: офіційний YouTube-канал військової прокуратури Центрального регіону України

 

кількість переглядів: 3645