Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Вирок за самовільне залишення військової служби на 13 діб: 5 місяців арешту

     

   Прийняття військової присяги для кожного, хто приймає рішення присвятити себе захисту Вітчизни, є добровільним актом взяття на себе частки відповідальності за безпеку нашої держави, за збереження її суверенітету та територіальної цілісності.  Це – згода воїна з вимогами, які він погоджується виконувати в інтересах свого народу. Тим більше в сучасних умовах гібридної війни проти України.

   Проте, на жаль, мають місце випадки, коли захисники України зраджують присязі, порушують дисципліну, демонструючи не лише зневагу до військових статутів, а й проявляючи низькі моральні якості, які є недопустимими на військовій службі. 

   Зокрема, 28.11.2018, Соснівський районний суд м. Черкаси визнав винним військовослужбовця військової служби за контрактом Збройних сил України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 407 Кримінального кодексу України «Самовільне залишення військової частини або місця служби».

   Установлено, що обвинувачений, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та з метою тимчасового ухилення від несення обов’язків військової служби в умовах особливого періоду самовільно залишив військову частину та перебував за її межами 13 діб.

   Цим вказаний військовий порушив закони України та військові статути Збройних Сил України.

   Суд погодився із беззаперечними доказами публічного обвинувача - військової прокуратури Черкаського гарнізону Центрального регіону України. Під час судового засідання обвинувачений визнав свою вину повністю. Врахувавши щире каяття військовослужбовця-втікача, суд призначив останньому покарання у виді 5 місяців арешту на гауптвахті.

   Зазначимо, що робота військової прокуратури Центрального регіону України щодо чіткого реагування на випадки правопорушень у сфері виконання військового обов’язку та проходження військової служби, триває.

   Нагадаємо, що з урахуванням введення воєнного стану в 10 областях України з 28.11.2018, за самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, -  караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.


Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

кількість переглядів: 2367