Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Військові прокурори Центрального регіону взяли участь у методичному зборі, проведеному ОК «Північ»

     

   30.10.2018 у великій залі для нарад Київського міського військового комісаріату відбувся методичний збір з заступниками командирів військових частин (установ) з морально-психологічного забезпечення оперативного командування «Північ».

   За запрошенням ТВО командувача військ оперативного командування «Північ», на захід були запрошені у якості доповідачів представники військової прокуратури Центрального регіону України. 

   По темі «Оцінка діяльності командування військових частин та установ оперативного командування «Північ» щодо виконання вимог законодавства України з питань попередження злочинності у 2018 році. Стан справ та шляхи покращення» виступили начальник відділу організації представництва інтересів держави та при виконанні судових рішень військової прокуратури Центрального регіону полковник юстиції Андрій Анікеєв та його заступник капітан юстиції Роман Тракало.

   Військові правники розпочали свій виступ з того, що запропонували аудиторії ототожнити поняття попередження злочинності у військових формуваннях з поняттям «військовий правопорядок».

   Відмітивши важливу роль у забезпеченні військового правопорядку командування військових формувань та спеціально уповноважених органів, доповідачі приділили особливу увагу питанням забезпечення дотримання законів суб’єктами військового правопорядку, які, відповідно до Закону України «Про прокуратуру», покладаються на органи військової прокуратури.

   Доповідачі довели до учасників методичного збору дані про стан злочинності у військових формуваннях оперативного командування «Північ» та ефективних засобах протидії їй.

   Присутніх було ознайомлено із статистичними показниками та особливостями правопорушень, скоєних військовослужбовцями, які були безпосередніми учасниками бойових дій на Сході України, наголошено, що ця категорія військовослужбовців потребує додаткової уваги з огляду на їх морально-психологічний стан.

   Також доповідачі розповіли про корупційні правопорушення в регіоні. За оприлюдненими даними, лише упродовж 2018 року на території, піднаглядній військовій прокуратурі Центрального регіону України, зареєстровано 1 477 кримінальних правопорушень, скоєних військовослужбовцями, з яких 212 правопорушень з ознаками корупції.

   З вищевказаної кількості безпосередньо у військових формуваннях та з’єднаннях, підпорядкованих Оперативному командуванню «Північ» Збройних Сил України, вчинено 357 кримінальних правопорушень, з яких з ознаками корупції – 7. При цьому, з загальної кількості зареєстрованих кримінальних правопорушень, вчинених військовослужбовцями військових формувань ОК «Північ», за результатом досудового розслідування до суду скеровано 246 кримінальних проваджень.

   Крім того, в порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» Військовою прокуратурою Центрального регіону України внесено 222 подання з метою виявлення причин і умов, що сприяли вчиненню корупційних правопорушень, з яких розглянуто 192 подання, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 548 осіб, забезпечено відшкодування 190 тисяч гривень.

   Військові правники звернули увагу присутніх на той факт, що за оприлюдненими військовими юристами даними за внесенням заяв про кримінальні правопорушення до ЄРДР, то за інформацією військових частин зареєстровано лише 58 проваджень. Це лише 16,2% зареєстрованих правопорушень від загальної кількості вчинених у військових формуваннях ОК «Північ», які були виявлені командуванням частин і повідомлені до правоохоронних органів. Доповідачі наголосили, що вказане свідчить про необхідність покращення роботи щодо попередження та виявлення злочинів та про недопустимість їх приховування від правоохоронних органів.

   Також було приділено увагу таким кримінальним правопорушенням, як дезертирство та ухилення від військової служби. Загальна кількість зареєстрованих правопорушень вказаної категорії становить 676 одиниць, з яких у військових формуваннях ОК «Північ» - 277, тобто, майже половина. Більшість з указаних кримінальних правопорушень (276) складають саме самовільне залишення військової частини або місце служби, а також дезертирство, з яких скеровано до суду 206 кримінальних проваджень.

   Під час виступу було відмічено факти поширення у військах випадків незаконного обігу наркотичних препаратів. Зокрема, з 48 кримінальних правопорушень, зареєстрованих упродовж поточного року, 7 обліковується виявленими у військових формуваннях ОК «Північ», з яких 2 кримінальних провадження за фактами збуту наркотичних препаратів, а 5 – без мети збуту.  Станом на сьогоднішній день до суду скеровано 4 кримінальних провадження.

   Враховуючи вищевикладене, доповідачі висловили низку практичних рекомендацій щодо профілактики правопорушень у військових формуваннях та заходів з попередження злочинності.

   В кінці виступу доповідачі відповіли на запитання присутніх.


Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

кількість переглядів: 2443