Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
У Військовій прокуратурі Центрального регіону проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів

     

   11 жовтня 2018 року у військовій прокуратурі Центрального регіону України під головуванням військового прокурора регіону державного радника юстиції 3 класу Григорія Рябенка відбулася координаційна нарада щодо стану протидії злочинності у військових формуваннях.

   У нараді взяли участь керівники: Центрального управління Військової служби правопорядку (по м. Києву і Київській області), Головного управління військової контррозвідки Департаменту контррозвідки Служби безпеки України,  Головного управління Служби безпеки України у місті Києві та Київській області, управління внутрішньої та власної безпеки Адміністрації Державної прикордонної служби України,  Головного управління Національної поліції у м. Києві та Головного управління Національної поліції у Київській області, слідчого управління Національної поліції у Київській області, Управління захисту економіки в місті Києві Департаменту захисту економіки Національної поліції України, Управління захисту економіки в Київській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України та управління по роботі з особовим складом Національної гвардії України.

   Взято до уваги, що завдяки спланованій роботі та налагодженій взаємодії між правоохоронними органами, у регіоні криміногенна ситуація є стабільною.

   Відмічається тенденція до зменшення облікованих військових злочинів (з 832 за 9 місяців 2017 року до 747, тобто на 10,2%).

   Досягнуто певних результатів щодо розшуку військовослужбовців, які ухиляються від військової служби та переховуються від слідства та суду. У поточному році розшукано 440 військовослужбовців, що самовільно залишили місце служби.

   Більше виявлено корупційних злочинів, у тому числі щодо одержання неправомірної вигоди. Суттєво зросла кількість зареєстрованих загальнокримінальних правопорушень (140, що втричі більше ніж за аналогічний період 2017 року (44).

   Більше обліковано кримінальних правопорушень проти власності (з 71 до 93), у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин (38 проти 21).

   Практично на одному рівні залишився рівень злочинності у сфері незаконного поводження зі зброєю та бойовими припасами (обліковано 64 таких злочинів проти 67).

   Активізовано роботу по виявленню корупційних злочинів, проте її ефективність серед органів та установ, що віднесені до сфери відповідальності військової прокуратури регіону, потребує підвищення.

   Залишаються актуальними питання щодо забезпечення охорони військових об’єктів, розшуку та притягненню до відповідальності військовослужбовців, які самовільно залишили місця служби у ЗСУ та інших військових формуваннях, що потребує вжиття додаткових заходів.

   З метою підвищення ефективності взаємодії з іншими правоохоронними органами щодо виявлення та протидії корупційним проявам військовою прокуратурою регіону розроблено та затверджено порядок взаємодії правоохоронних органів під час фіксування фактів пропозиції, обіцянки та надання особами неправомірної вигоди службовим особам Державної прикордонної служби України в міжнародних пунктах пропуску. Як результат -  задокументовано 19 фактів надання неправомірної вигоди службовим особам ДПСУ іноземцями.

   Наразі у провадженні слідчих військових прокуратур гарнізонів та інших органів досудового розслідування перебуває 2 438 кримінальних проваджень, під час досудового розслідування яких у розшук оголошено 4 750 підозрюваних, з них 1 992 провадження стосовно 4 257 осіб, які не повернулися з території Автономної Республіки Крим.

   Враховуючи актуальність розглянутих питань,  за результатами проведеної наради прийнято рішення щодо проведення правоохоронними органами регіону низки спільних заходів, спрямованих на  виявлення та попередження корупційних кримінальних правопорушень службовими особами піднаглядних військових формувань, у тому числі службовими особами військових комісаріатів при призові громадян на військову службу, порушень при витрачанні бюджетних коштів для потреб оборони службовими особами Збройних Сил України та інших військових установ, а також покращення взаємодії під час розшуку військовослужбовців, які ухиляються від служби та переховуються від слідства.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

кількість переглядів: 2217