Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Державна зрада: за зраду Вітчизні військовою прокуратурою Центрального регіону України направлено до суду 56 обвинувальних актів

     


   З початку проведення АТО (а саме – з 01.04.2014 року) військовими прокурорами Центрального регіону України скеровано до суду 56 обвинувальних актів за ст. 111 Кримінального кодексу України («державна зрада»).

   За інформацією військової прокуратури Центрального регіону України, з них у 55 випадках призначено проведення спеціального досудового розслідування відповідно до глави 24-1 Кримінального процесуального кодексу України.

   Загалом у розшуку перебуває 4 266 військовослужбовців, які в 2014 році не прибули з АР Крим для подальшого проходження військової служби та обвинувачуються у вчиненні злочину, передбаченого ст. 408 КК України («Дезертирство»). На даний час вже розслідувано та скеровано до суду 4 обвинувальні акти стосовно 4 військовослужбовців. Усіх чотирьох засуджено до різних строків позбавлення волі.

   Як приклад, за державну зраду засуджено колишнього заступника начальника медичної частини Центру медичної реабілітації, санаторного лікування та спецпідготовки особового складу Повітряних та Військово-морських сил ЗСУ «Судак», підполковника медичної служби, який, будучи громадянином України та військовослужбовцем Збройних Сил України, перейшов на службу до держави-агресора, тобто вчиняв дії на шкоду Україні.

   Як встановлено досудовим розслідуванням та підтверджено в ході судового слідства, зрадник діяв умисно, повністю усвідомлював суспільно-небезпечний характер свого злочину та передбачав, що наслідками його дій буде завдано шкоди суверенітету, територіальній цілісності та обороноздатності української держави. 

   Довідково: ст. 111 КК України - «1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, - карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої. 2. Звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання».

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України


 

кількість переглядів: 7851