Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Винуватця ДТП з тяжкими наслідками притягнуто до реальної міри покарання

     

   Військова прокуратура Центрального регіону України завжди принципово відноситься до винуватців дорожньо-транспортних пригод. Тим більше, коли правопорушник нехтує встановленими правилами безпеки чи знаходиться за кермом в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Дуже часто подібні ДТП закінчуються трагічно.

   За статистикою, яку навів прем’єр-міністр України Володимир Гройсман 12 квітня під час першого засідання Координаційної ради з питань безпеки дорожнього руху, щороку гинуть в ДТП понад 3,5 тис. людей, а травмуються – в 10 разів більше.

   Так, у лютому 2016 року, працівник Служби безпеки України, перебуваючи у стані алкогольного та психотропного сп’яніння, керував автомобілем марки «Toyota RAV-4», маючи при собі психотропну речовину – «амфетамін». Рухаючись зі швидкістю близько 100 км/год., у порушення вимог правил дорожнього руху, він допустив зіткнення з автомобілем марки «ВАЗ-2107». Унаслідок зіткнення водій «ВАЗ-2107»  отримав тяжкі тілесні ушкодження, від яких помер на місці дорожньо-транспортної пригоди.

   11 квітня 2018 року Святошинський районний суд м. Києва з урахуванням обставин у справі визнав правопорушника винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 286, ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу України та визначив йому остаточну реальну міру покарання у виді 6 років позбавлення волі із позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки. За клопотанням публічного обвинувача, заступника військового прокурора Київського гарнізону Центрального регіону України, на підставі ст. 54 КК України, суд також позбавив винуватця ДТП військового звання «майор».

   Нагадаємо, що про подібну дорожньо-транспортну пригоду, у якій загинула людина, вже повідомлялося на офіційному сайті військової прокуратури Центрального регіону України. Зокрема, працівника Служби безпеки України 30 березня 2018 року Оболонський районний суд м. Києва з урахуванням обставин у справі визнав винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України та призначив покарання у виді 3 років позбавлення волі із позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки.

   Довідково:

•    ч. 2 ст. 286 КК України: «порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого»;
•    ч. 1 ст. 309 КК України: «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту, - караються штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк»;
•    ст. 54 КК України: «засуджена за тяжкий чи особливо тяжкий злочин особа, яка має військове, спеціальне звання, ранг, чин або кваліфікаційний клас, може бути позбавлена за вироком суду цього звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу».

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

кількість переглядів: 3135