Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Чергова спроба тиску на військових прокурорів Центрального регіону України

     

17.02.2017 на інтернет сайті «НАШ КИЕВ» з’явилася стаття, у якій адвокат Лариса Криворучко розповідає про нібито погрози застосування фізичної сили до неї та до її підзахисного слідчими військової прокуратури Київського гарнізону та закликає Головного військового прокурора до «вгамування» своїх підлеглих.

Не секрет, що сторона захисту досить часто апелює до засобів масової інформації саме тоді, коли інші аргументи відсутні. Причому така «допомога» ЗМІ, які й насправді ведуть активний пошук цікавих і «свіжих» фактів для своїх прихильників, використовується практично «втемну» - тобто абсолютно бездоказово.

З історії справи – 29.01.2018 військовою прокуратурою Київського гарнізону в ході здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом одержання службовою особою неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб, поєднаного з вимаганням неправомірної вигоди, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, в порядку ст. 208 КПК України затримано заступника начальника Київської міської митниці ДФС України.

Затримання зазначеного посадовця слідчими військової прокуратури відбувалося в ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій (НСРД) на підставі наданих Апеляційним судом м. Києва дозволів, тобто після перевірки вказаним судом законності та підстав для проведення конкретних НСРД в рамках судового контролю в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, за наявності законних підстав та у випадку сукупності очевидних ознак на місці події, які вказували, що саме ця особа вчинила вищевказаний злочин.

Під час затримання зазначеного посадовця була присутня захисник підозрюваного Лариса Криворучко, яка одразу ж заявила про його незаконність та  безпідставність, що і зазначила у протоколі затримання.

У подальшому 01.02.2018 зазначений захисник була присутня у судовому засіданні під час розгляду слідчим суддею клопотання сторони обвинувачення про обрання її підзахисному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, у ході якого слідчий суддя перевірив законність затримання, врахував доводи сторони захисту, у тому числі і щодо безпідставності такого затримання, обґрунтованість підозри, а також наявність існування ризиків, на які посилався слідчий та прокурор у клопотанні, надав оцінку вагомості наявних доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення, які містилися, зокрема, у протоколах затримання підозрюваного та обшуку житла останнього, у  якому виявлено та вилучено грошові кошти, які передавалися йому під контролем правоохоронних органів в порядку, передбаченому КПК України.

За результатами розгляду клопотання, слідчий суддя задовольнивши його, обрав відносно підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з альтернативою внесення грошової застави.  

Слід зазначити, що адвокату Ларисі Криворучко має бути відомо право підозрюваного та захисника на оскарження як дій і рішень слідчого та прокурора (ст. 303-307 КПК України), так і рішень суду (ст. 309 КПК України), а також порядок такого оскарження. І це – законний спосіб.

Проте, у даному випадку сторона захисту у цьому провадженні, замість законних процесуальних способів вибрала спосіб «інтернет-війни» та використання мас-медіа.
Військова прокуратура Центрального регіону України вважає подібні дії тиском на орган досудового розслідування та прокурорів з метою відволікти від розслідування вказаного кримінального правопорушення.

Наголошуємо, що військові прокурори Київського гарнізону, як і уся військова прокуратура Центрального регіону України, діють виключно в межах своїх повноважень, з дотриманням вимог законодавства України та у законний спосіб.

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

кількість переглядів: 2871