Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

07.11.2018

07.11.2018 Протидія корупції-2018: брифінг військового прокурора Центрального регіону України, державного радника юстиції 3 класу Григорія Рябенка

   Військова прокуратура Центрального регіону України у 2018 році не стояла осторонь процесу боротьби з кримінально караними корупційними правопорушеннями в лавах Збройних Сил України, інших військових формуваннях та державних органах. Внесла всій внесок.
   У зв’язку з відсутністю в Україні спеціалізованого органу, який би здійснював оперативно-розшукову діяльність у воєнній сфері, та враховуючи, що Державне бюро розслідувань досі не розпочало свою роботу, здобутки на цьому напрямі є результатом координації та взаємодії з оперативними підрозділами Служби безпеки України, Національної поліції України та Державної прикордонної служби України.

   За 10 місяців поточного року військовою прокуратурою Центрального регіону України викрито 71 факт надання та одержання неправомірної вигоди на загальну суму понад три мільйони гривень, а якщо детальніше - 926 тисяч 175 гривень, 80 тисяч 460 доларів США, 1 200 євро та 1 мобільний телефон вартістю 6 тисяч гривень.

   За цей же час до суду направлено 69 обвинувальних актів про корупційні злочини, у тому числі 59 - за фактами одержання чи надання неправомірної вигоди. За результатами судових розглядів у 35 випадках на правопорушників накладено штрафи, у 2 випадках – корупціонерів засуджено до реальної міри покарання – 2 і 4 роки позбавлення волі відповідно.

   Так, 12 січня 2018 року вироком Солом’янського районного суду м. Києва командира дисциплінарного батальйону підполковника П. визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки із позбавленням права обіймати посади, пов’язані із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 2 роки.
Вказаний підполковник висунув вимогу підлеглому у передачі грошових коштів у сумі 5 тисяч гривень за не притягнення останнього до дисциплінарної відповідальності.

   29 жовтня 2018 року вироком Соснівського районного суду м.Черкаси громадянина Г. визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки. Вказана особа з середини січня 2016 року до 31.03.2016 під приводом надання посередницьких послуг підбурював громадянина М. до надання начальнику Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області неправомірної вигоди в сумі 68 тисяч 900 доларів США за оформлення та передачі в оренду 314 гектарів земель.

   На даний час у судах на розгляді  перебуває 105 кримінальних проваджень про  корупційні злочини.

   У червні поточного року опрацюванням оперативної інформації виявлено тенденцію до збільшення фактів намагання дачі неправомірної вигоди співробітникам Державної прикордонної служби України іноземцями, які намагалися незаконно перетнути державний кордон України. У зв’язку з цим військовою прокуратурою Центрального регіону України проведено спільну нараду з керівниками Держприкордонслужби, на якій визначено стратегію попереджання та протидії цим злочинам.

   Загалом, за результатами вжитих організаційно-практичних заходів за три місяці  2018 року задокументовано 19 фактів надання неправомірної вигоди службовим особам Державної прикордонної служби України, 18 з яких – іноземцями. 14 хабародавців вже засуджені та примусово повернуті до країн їх громадянської належності. Сума конфіскованої неправомірної вигоди склала у гривневому еквіваленті – понад 180 тисяч гривень, тобто 5 тисяч 100 доларів США та 1 тисячу 200 євро.  Засудженими сплачено до державного бюджету штрафів на загальну суму 174 тисяч 250 гривень.

   Налагоджено ефективну співпрацю з Національним агентством з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, завдяки чому значно покращився стан встановлення майна підозрюваних і обвинувачених, та накладення на нього арешту.

   Так, при встановленні під час досудового розслідування збитків на суму 7 мільйонів 938 тисяч гривень, накладено арешт на майно підозрюваних на загальну суму 10 мільйонів 010 тисяч гривень. Відшкодовано – 6 мільйонів 059 тисяч гривень.

   Слід зазначити, що військовими прокуратурами гарнізонів та апарату прокуратури регіону упродовж 2018 року прийнято участь у судовому розгляді 56 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, з яких 53 протоколи – за ст. 172-6 («Порушення вимог фінансового контролю») та 3 – за ст. 172-7 («Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів») Кодексу України про адміністративні правопорушення. За результатами вказаних судових розглядів визнано винними 45 осіб, з яких на 36 накладено адміністративні стягнення у виді штрафу.
   Для прикладу, апаратом військової прокуратури Центрального регіону встановлено, що службові особи Північного територіального квартирно-експлуатаційного управління, які входили до складу тендерного комітету, безпідставно відхиляли тендерні пропозицїї одного з учасників на користь іншого. За вказаним фактом прокуратурою регіону в порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» направлено відповідне подання, за результатами розгляду якого 6 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
   Ще один приклад: майор Збройних Сил України, командир військової частини, достовірно знаючи, що у нього в прямому підпорядкуванні працює мати його дружини, а отже, близька для нього особа, не вжив заходів щодо усунення реального конфлікту інтересів, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 172-7 КУпАП. За результатами судового розгляду вказаному офіцеру призначено покарання: штраф у розмірі 3400 гривень.
З метою виявлення причин і умов, що сприяли вчиненню корупційних правопорушень, апаратом військової прокуратури Центрального регіону та підпорядкованих гарнізонів в порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 222 подання. З них розглянуто – 192, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 548 осіб. Загалом відшкодовано 192 тисячі гривень.

   Присутній на брифінгу військовий прокурор Київського гарнізону Євген Гладій навів ще один з прикладів корупційних дій, який було зафіксовано сьогодні, 07 листопада 2018 року.

   Зокрема, за процесуального керівництва військової прокуратури Київського гарнізону Центрального регіону України та оперативного супроводження Головного відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області в кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України, слідчими вказаного Управління задокументовано одержання неправомірної вигоди полковником, який займає посаду начальника управління морально-психологічного забезпечення підготовки та застосування військ (сил) - заступника начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України. Це Головне управління підпорядковане безпосередньо Генеральному штабу Збройних Сил України.

   Для довідки: ч. 3 ст. 369-2 КК України, «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна.
   Примітка. Особами, уповноваженими на виконання функцій держави, є особи, визначені в пунктах 1-3 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».
   Після брифінгу військовий прокурор Центрального регіону України відповів на запитання представників ЗМІ.

   Крім запитань за темою брифінгу, журналісти поцікавилися ходом розслідування вибухів на арсеналі в Ічні та поставили запитання щодо розслідування вибухів мінометів «Молот».

Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України
 

кількість переглядів: 862