Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
За звинуваченням військової прокуратури Центрального регіону дезертир із зони бойових дій засуджений до 3 років позбавлення волі

     

   31.05.2018 відбулося підготовче судове засідання щодо розгляду кримінального провадження за обвинуваченням військовослужбовця – солдата військової служби за контрактом, у вчиненні кримінального правопорушення – злочину, передбаченого ч. 4 ст. 407 Кримінального кодексу України.

   Обвинувачений проходив військову службу у підрозділі військової частини, який дислокується в зоні проведення антитерористичної операції (Донецька область Добропільський район). Перебуваючи на посаді номера обслуги гармати самохідно – артилерійської батареї 1 самохідного – артилерійського дивізіону, він з 20.01.2017 по 20.06.2017, зрадивши присязі, самовільно залишив місце служби, порушивши військові статути та діюче законодавство України. Слідством встановлено, що військовий-утікач діяв умисно без поважних на те причин,  усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння та передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки в умовах особливого періоду, крім воєнного стану.

   19.06.2017 військовою прокуратурою Дарницького гарнізону Центрального регіону України відкрито кримінальне провадження за фактом самовільного залишення військової частини вказаним військовослужбовцем військової служби за контрактом. Після встановлення його місцезнаходження, 22.06.2017 року, слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва в рамках відкритого кримінального провадження ухвалив застосувати щодо нього запобіжний захід у вигляді домашнього арешту та заборонив цілодобово залишати розташування його військової частини. Однак, в порушення вищевказаного запобіжного заходу, а також вимог статутів ЗС України 10.08.2017 обвинувачений вдруге самовільно залишив розташування військової частини. 

   09.05.2018 вказаного військовослужбовця було затримано на підставі ухвали Дарницького районного суду м. Києва, та обрано йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

   27.06.2017 військовою прокуратурою Дарницького гарнізону досудове розслідування кримінального провадження за вказаним фактом було завершено, а обвинувальний акт скеровано до Дарницького районного суду м. Києва.

   Отже, 31.05.2018 року за результатами проведеного судового засідання, вироком Дарницького районного суду м. Києва обвинуваченому призначено реальну міру покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки.

Довідково:
•    ч. 4 ст. 407 КК України, «Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, вчинене військовослужбовцем строкової служби чи військовослужбовцем (крім строкової служби), - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років».


Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

кількість переглядів: 4675