Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
У військовій прокуратурі Центрального регіону України відбулась координаційна нарада керівників військових правоохоронних органів

   

         Сьогодні, 11 жовтня  2017 року, у військовій прокуратурі Центрального регіону України під головуванням військового прокурора регіону Григорія Рябенка та за участі керівників військових правоохоронних органів, відбулась координаційна нарада щодо стану протидії злочинності у військових формуваннях Центрального регіону України.
       Вжиті протягом 2017 року правоохоронними органами заходи, в цілому забезпечили ефективну протидію злочинності у військовій сфері та належний нагляд за досудовим розслідуванням злочинів. За вказаний період часу розслідувалося понад 3,5 тисячі кримінальних проваджень.
       Забезпечено прийняття процесуальних рішень по 2 864 кримінальним провадженням, що становить 79,9% від загальної кількості розслідуваних, ще 222 кримінальних провадження (6,2%) скеровано за підслідністю. Питома вага направлених до суду обвинувальних актів складає 74,9% від загальної кількості закінчених досудовим розслідуванням кримінальних проваджень (795 з 1 062). Це найкращий показник серед військових прокуратур регіонів та другий в державі серед регіональних прокуратур (після прокуратури АР Крим).
       Враховуючи актуальність питання дотримання порядку проходження військової служби, в умовах сьогодення особлива увага прок  урорсько-слідчих працівників зосереджена на розслідуванні кримінальних проваджень зазначеної категорії.
      До суду направлено 686 таких кримінальних проваджень, у тому числі 670 про злочини, пов’язані з ухиленням від військової служби. Забезпечо ефективний нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність.
       Військовими прокурорами підтримано публічне обвинувачення у розгляді судами першої інстанції 627 кримінальних проваджень, з яких 599 з ухваленням вироку. Засуджено 601 особу, 152 з яких направлено до місць ізоляції від суспільства.
       За наслідками представницької діяльності направлено 172 подання та 210 листів на усунення порушень закону, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 234 особи, що у два с половиною рази більше ніж у минулому році (525), відшкодовано понад 49,4 млн. грн., у тому числі 7,2 млн. грн. до бюджету.
       Забезпечено участь у розгляді судами 17 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, за якими на 15 осіб накладено адміністративні стягнення у виді штрафу. Майже у півтора рази збільшилася кількість складених адміністративних протоколів (426 проти 301). До адміністративної відповідальності притягнуто 326 військовослужбовців (проти 212). Заявлено 110 позовів на суму 181,6 млн. грн. Судами задоволено позовів на суму понад 164 млн. грн., з них 7 млн. грн. до бюджету. Реально виконано рішень суду на суму 143,6 млн. грн., повернуто 3,5 тис. га земель оборони (у минулому році 0,1 тис. га), але захист держави в сфері земельних правовідносин і в подальшому потребує посиленої уваги.
        За результатами обговорення на нараді сплановано проведення спільних заходів, направлених на підвищення ефективності розшуку військовослужбовців, які ухиляються від слідства та суду, своєчасного виявлення фактів корупційних та економічних злочинів у сфері оборони та вжиття спільних дієвих заходів щодо забезпечення додержання законності у військових формуваннях.


Прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України

 

кількість переглядів: 2259